Bartumeu titlla de “barbaritat” les esmenes fetes per ApC

Autor: redacció / agències
Font: bon dia
Publicat el: 19 de Febrer de 2010

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va qualificar ahir de “barbaritat” les esmenes presentades per Andorra pel Canvi (ApC) encaminades a fer que el text de la llei de l’impost de les societats derogui la imposició indirecta.

Bartumeu considera que no es pot barrejar les dues tipologies, ja que els impostos indirectes quedaran substituïts per l’IVA, i que la imposició directa sola “no pot aguantar tota la necessitat d’ingressos tributaris que té l’Estat”.

En declaracions al programa Ningú és perfecte, de Ràdio Valira, el cap de Govern va assegurar que a partir d’ara es dedicarà a governar “sense distreure’s més en discussions estèrils”.

En aquest sentit, abans de finals d’any el Govern preveu enllestir la reforma tributària i la llei del subsidi per desocupació involuntària. Precisament en el terreny fiscal, el líder de l’executiu va destacar que els impostos indirectes seran substituïts per un impost tipus IVA, i que per tant no troba lògic que ApC demani que les lleis d’impostos directes prevegin la derogació dels indirectes.

Quant a la situació econòmica, Bartumeu va demanar a la ciutadania que no caigui en el desànim i que “no ens hem de flagel·lar”, perquè Andorra depèn molt de la situació dels països del voltant. Per tant, “el que podem fer és pregar perquè la situació econòmica d’Espanya millori”. Tot i això, va afirmar que el Govern ja ha començat a aplicar mesures per afrontar la crisi i que al març es presentarà propostes concretes per ajudar tant empresaris com treballadors.

D’altra banda, Bartumeu va assegurar que és partidari de rebaixar a quinze els anys per aconseguir la nacionalitat, per després baixar fins a deu anys, “tal com marca el Consell d’Europa” i, si convingués, no descarta reduir encara més el temps.

De tota manera, el cap de Govern considera que aquesta reforma ha d’anar lligada amb el fet de resoldre la qüestió de les dobles nacionalitats, i que també s’ha de tenir en compte que les estadístiques mostren que hi ha molta gent que ja podria demanar la nacionalitat i no ho fa.

pdf3.jpg