Comissió Govern-ABA-INAF per l’endeutament de l’Estat

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 2 de Desembre de 2009

El Govern, l’ABA i l’INAF van acordar ahir crear una comissió mixta per a la recerca de solucions per a l’endeutament de l’Estat, un assumpte del qual el ministre de Finances, Pere López, vol fer un dels eixos centrals de la seva política.

En una trobada amb representants de la banca i de l’INAF, López va posar damunt la taula la qüestió de l’emissió de deute públic i de la recerca de finançament a l’exterior. A la reunió van assistir els màxims responsables de l’ABA, l’INAF i els màxims directius de les entitats bancàries.

Les tres parts presents a la reunió van coincidir en la necessitat de buscar una solució a l’endeutament públic, fet pel qual van acordar la creació de la comissió mixta integrada per tècnics de l’INAF, l’ABA i el Ministeri de Finances. La banca veu amb bons ulls les intencions del Govern per emetre deute públic i buscar finançament a l’exterior. De fet, l’Executiu ja hauria mantingut contactes internacionals per a la recerca d’aquest finançament. En concret, França ha brindat la seva ajuda al Govern per buscar finançament a escala internacional.

Un dels objectius és que el deute de l’Estat deixi d’estar suportat al 100% per les entitats financeres andorranes. En aquest sentit, a la reunió d’ahir també es va tractar la renovació de la pòlissa de crèdit del Govern, que venç a final d’any i que la banca està disposada a renegociar en uns termes que no siguin excessivament gravosos per a l’Executiu. La banca és conscient de la delicada situació financera de l’Administració pública i es va mostrar disposada a ajustar al màxim el resultat.

LLEIS BANCÀRIES

Segons es va informar ahir des de l’Executiu, a la reunió López va presentar els textos dels avantprojectes de llei bancaris que el Govern ja té preparats. El primer dels textos fa referència al règim jurídic de les entitats bancàries; un altre se centra en el règim jurídic de les entitats financeres d’inversió i les societats gestores d’organismes d’inversió col.lectiva, i el tercer versa sobre el règim d’autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer. A la reunió també es va tractar l’estat del finançament de les grans inversions públiques com són el túnel dels Dos Valires o el desdoblament de la Carretera General 1 al seu pas per Sant Julià de Lòria.

pdf3.jpg