El Govern estudia la possibilitat de fer un parc tecnològic al país

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 2 de Desembre de 2009

Un dels primers projectes vinculats al procés de reforma i obertura econòmica que vol impulsar el Govern socialdemòcrata és el de la creació d’un parc tecnològic. De moment, la qüestió encara està en fase d’estudi, però podria començar a materialitzar-se el 2011.

Així ho va explicar ahir el ministre d’Economia i Finances, Pere López, durant la seva compareixença a la Comissió Legislativa d’Economia.

López va explicar que la idea del parc tecnològic ha sortit de les reunions de les taules de treball del pacte pel desenvolupament econòmic. El model a seguir, segons va detallar el ministre, seria similar al del Parc Tecnològic del Vallès o al d’institucions similars del sud de França. Es tracta de models basats en la proximitat i les sinèrgies d’empreses i institucions dedicades a la recerca i la investigació. Tot i que el projecte està encara en una fase molt incipient, el titular d’Economia va avançar que per al pressupost del 2011 ja hi pot haver algunes partides destinades al parc tecnològic.

Ara bé, López va precisar que tot plegat ha de ser una conseqüència de les reformes i l’obertura econòmica i va detallar les línies d’actuació del Govern en aquest sentit. D’una banda, hi ha l’arxiconeguda reforma fiscal, ja en tràmit parlamentari, que ha de permetre aixecar la doble imposició i avançar en la diversificació de l’economia. López va avançar reformes de les lleis que regulen la propietat industrial i la propietat intel.lectual com a requisits previs per crear un ambient atractiu per a les patents, les marques i els drets d’autor. Segons les explicacions del ministre, el Govern aposta també per donar a l’ADI un paper en la internacionalització de l’economia i no en l’atracció d’inversió estrangera, ja que n’ha atret “poquíssima”.

“MANCA DE CONTINGUTS”

Els representants de l’oposició van veure en el discurs del ministre bones intencions i declaracions de voluntat, però poc contingut. Els reformistes van preguntar a López per qüestions concretes com ara els plans del Govern quant a l’aeroport d’Alguaire o les converses amb els quatre comuns amb estacions d’esquí per parlar sobre la viabilitat dels dominis esquiables, un assumpte sobre el qual López va anunciar una reunió propera. Més bel.ligerant va ser ApC, que va acusar el ministre de manca de projecte i de quedar-se en plans poc definits.

pdf3.jpg