El Govern afirma categòricament que no hi haurà retallades en les prestacions de la CASS

Autor: Pere Moliné
Font: Més Andorra
Publicat el: 5 de Novembre de 2009

El Govern ha respost a les preocupacions dels representants dels treballadors al consell d’administració de la CASS, Antoni Domingo i Juli Fernández, respecte a que el pressupost de la parapública del 2010 presenta importants retallades en les prestacions.

Pel ministre d’Economia i Finances, Pere López, «en cap cas es correspon a la realitat parlar de retallada de prestacions» i va afegir que «totes aquestes prestacions que es deriven de la llei de la CASS» es mantenen. López va voler deixar clar, per tant, que el desplegament reglamentari de la nova llei de la CASS mantindrà les disposicions establertes en aquest text legal. També va afirmar que en el pressupost de la parapública hi ha hagut una revisió en les «polítiques lligades a les prestacions de salut i al reembossament per malaltia », i va afegir que «s’havien fet alguns ajustaments de càlcul».

També va comentar que el pressupost de la CASS pel 2010 i que el Govern ha aprovat preveu un dèficit d’uns 32 milions d’euros. Segons López, «l’increment exponencial de la despesa sanitària des del 2006 ha fet que el Govern prengui el lideratge a l’hora de marcar un pla de viabilitat que garanteixi que continua el sistema». Aquest pla de viabilitat té un horitzó d’uns 3 anys i la seva finalitat és que la despesa de la CASS es situi en un nivell més sostenible que l’actual. Una comissió paritària formada per representants de la parapública i de l’Executiu s’encarregaran de proposar les mesures del pla. La primera reunió d’aquesta comissió es durà a terme el dilluns de la setmana vinent. Pere López va concloure que «aquest pla hauria estat igualment necessari encara que no s’hagués aprovat la nova llei de la CASS».

A més, l’Executiu ha encarregat l’elaboració d’un estudi de la despesa i el consum sanitari que té com a objectiu conèixer la relació entre els serveis prestats, la qualitat i el cost que tenen. Segons va comentar la ministra de Salut, Cristina Rodríguez, «l’estudi utilitzarà la mateixa metodologia que s’empra als països de l’OCDE». Rodríguez va assegurar que aquest pla de viabilitat haurà de tenir en compte la definició de prioritats i carteres de serveis a Andorra i fora del Principat (incloent el consum de medicaments). Segons va informar, s’haurà d’arribar a acords amb els països veïns per usar alguns dels seus hospitals com a centres de referència ja  que alguns casos mèdics es podran atendre a Andorra i d’altres serà millor fer-ho a l’exterior.

També va explicar que per optimitzar els recursos sanitaris caldrà redefinir el rol dels professionals per garantir una bona orientació del pacient i adequar el sistema de finançament i de copagament garantint accessibilitat i equitat. Per la titular de la cartera de Salut, «també és important que hi hagi un consum responsable. El que es vol és guanyar en qualitat dels serveis i controlar el consum».

pdf3.jpg