Rodríguez anuncia reduir la despesa canviant la concepció del sistema

Autor: Pepa Gallego
Font: El Periòdic d'Andorra
Publicat el: 5 de Novembre de 2009

La situació de crisi econòmica i de contenció pressupostària també es trasllada en l’apartat de la Sanitat. Així va iniciar ahir el seu discurs la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez. En aquest aspecte, Rodríguez va remarcar que cal promoure un canvi no només en les polítiques sanitàries que cal aplicar amb un nou pla de viabilitat que vol tenir un termini de dos a tres anys, sinó que a més la població també haurà de canviar la concepció que té de la Sanitat amb una educació i sensibilitat en el consum dels recursos sanitaris.

Després de l’aprovació del Pressupost del 2010, des de l’Executiu es pretén a partir de dilluns vinent treballar en aquest pla de viabilitat, que es basarà amb un estudi de totes les despeses del sistema sanitari que comporten un creixement exponencial cada any que fa augmentar el dèficit de l’Executiu. Amb aquest estudi es pretén esbrinar quin és el percentatge de la despesa sanitària en el PIB i decidir si es vol augmentar o no amb criteris de qualitat dels serveis.

Amb les noves mesures que comportarà aquest nou pla el ciutadà de a peu ho notarà amb l’accés a una nova cartera de serveis del país i de les derivacions que a Espanya o França es puguin enviar, amb una concreció amb centres de referència. A més, l’usuari haurà d’obeir una nova política sobre el bon ús dels medicament amb una promoció i prevenció de la salut que es vol promoure des del Ministeri de Salut. En definitiva, el nou model que es vol potenciar en el sistema sanitari és el d’un millor control de la despesa, en què l’Executiu, com a vigilant, i el ciutadà, com a usuari, hauran de canviar la concepció que fins ara es tenia de gastar i pagar sense cap límit. Per altra banda, els serveis sanitaris del país i els derivats seran més concrets.

Cal conèixer el consum i la despesa sanitària

El ministeris de Salut i de Finances han iniciat un estudi de consum i despesa sanitària per conèixer la realitat i relacionar un nivell de despesa amb la mesura de la qualitat de serveis prestats. Aquest estudi no recau solament en els comptes de la CASS, sinó que també van dirigits a les despeses que genera el SAAS, a més de tots els prestadors de Salut del país. En funció dels resultats d’aquest estudi de costos i despeses, s’aplicaran les mesures que formin part del Pla de Viabilitat, que vol tenir una durada de fins a tres anys, i que s’aplicarà a partir del 2010.

Garantir la qualitat de serveis amb sostenibilitat

La bateria de mesures que comportarà el pla de viabilitat establirà unes prioritats en el vessant de salut i en el social. Amb aquestes mesures es pretén canviar la percepció de tots els agents del model sanitari per anar cap un sistema més sostenible. Les noves mesures pretenen sobretot redreçar l’increment exponencial d’algunes despeses que s’estaven produint des del 2006 en la sanitat andorrana.

La comissió encarregada de desenvolupar aquest pla de viabilitat, en el qual s’està treballant des de fa dos mesos, i d’anar-lo ajustant està formada per dos representants del ministeri de Salut, un representant del Ministeri d’Economia i dos representants de la CASS, que es reuniran dilluns que ve per concretar les accions que s’han d’aplicar.

L’objectiu del pla és entendre els motius dels creixements exponencials que s’estan produint en la despesa d’algunes partides, com ara la de malaltia i la d’accidents laborals, i fer una racionalització dels recursos sanitaris per tal de garantir la viabilitat del sistema. L’Executiu pretén amb això que hi hagi una major justificació d’aquestes despeses que ara per ara, i segons els responsables polítiques, disposen de poques garanties d’argumentació.

Un nou pla per una nova manera de treballar

«El repte és aconseguir una novamanera de treballar, no només amb la CASS, sinó amb el conjunt dels prestadors socials», va explicar la ministra de Salut. En aquest sentit, i segons Rodríguez, ja s’està treballant en aplicar mesures per controlar la despesa i també s’està analitzant les limitacions que té en l’actualitat el sistema d’informació entre tots els agents sanitaris amb l’objectiu de millorar-lo. Amb un major control de la despesa per part dels responsables del Ministeri de Salut, es pretén que els usuaris tinguin més responsabilitat a l’hora de fer ús dels serveis i de les prestacions. Es vigilaran branques com ara la malaltia i la dels accidents laborals, ja que són les que més carreguen la despesa.

Bon ús del medicament i redefinir el rol dels metges

La figura del metge de capçalera com a referent es vol remarcar en aquesta nova concepció del sistema sanitari. Però no només es definirà quin és el rol d’aquests professional; tal com va explicar ahir la ministra de Salut, es pretén marcar també les funcions i el paper de tots els especialistes. Pel que fa al bon ús del medicament, el nou pla de viabilitat pretén fer pedagogia amb la informació en aquest aspecte estudiant quina és la despesa en aquest sentit i projectant una política d’ús de medicaments genèrics. El nou sistema d’informatització de les receptes col.laborarà a tenir un major control de la despesa en medicaments, però també connectarà la informació entre els agents sanitaris, les farmàcies i la CASS.

Garantir l’accessibilitat i l’equitat de la sanitat

Amb l’objectiu d’optimitzar els recursos sanitaris el ministeri de Salut preveu adequar el sistema de finançament i de copagament garanitant l’acessibiliat i l’equitat al sistema sanitari. Aquesta qüestió no suposa una retallada de les prestacions aprovades en la llei de la CASS. La finalitat és optimitzar els recursos sanitaris, en la mateixa línia que elspaïsos de l’OCDE, garantint així un sistema de protecció social viable. «El repte és identificar el cost i la garantia i el sistema de copagament que pugui afrontar-ho», va explicar la ministra de Salut, la qual, a més, va recordar que tot i els canvis que hi puguin haver, el del Principat és un sistema basat en el model francès de sanitat.

Definir la cartera de serveis aquí i a fora

Els responsables del Ministeri de Salut del Principat ja estan treballant amb els seus homòlegs als països veïns per tal de concretar-hi una cartera de serveis. Es tracta que a partir del nou pla de viabilitat l’usuari tingui en el seu poder tota la informació dels serveis que aquí en el Principat es presten en matèria de salut. A més, es vol tenir identificats els centres de referència d’Espanya i França per tenir una política més clara de derivació a l’estranger d’aquells serveis que aquí no es puguin oferir. En aquest sentit es donarà més formació als professionals.

Creació d’una comissió paritària

El Govern i la CASS han decidir crear una comissió paritària de seguiment encarregada d’ajustar el pla de viabilitat a les realitats de l’entorn socioeconòmic. En aquesta comissió hi ha representants de la CASS i dels ministeris de Salut i d’Economia. La primera reunió d’aquesta comissió està prevista que comenci el 9 de novembre vinent. A partir del dilluns començaran a definir-se les línies d’actuació. 

pdf3.jpg