La segona Taula de Turisme i Comerç va servir per donar el tret de sortida al projecte de turisme rural, una reunió que va comptar amb la presència de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra.
Segons va explicar el ministre de Finances, Pere López, les dues parts es posaran a treballar “de manera immediata” per tenir “tot el marc normatiu establert l’any vinent” i perquè el projecte sigui una realitat “a mitjà o a llarg termini”.
Si bé no encara s’ha establert un calendari de reunions, el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders, Miquel Font, va apuntar ahir que tenen “un treball bastant avançat, que s’exposarà com a punt de partida”, i va recordar que “fa dos anys es va fer un esborrany, tot i que en aquell moment no s’hi va voler donar seguiment, mentre que aquest any tocava treballar més fermament”.
D’altra banda, el ministre de Finances va assegurar que l’associació compta amb tot el suport de l’executiu i va afirmar que es tracta d’un projecte “molt important des del punt de vista turístic i econòmic”. En aquest sentit, López va argumentar que “ja ha funcionat en altres països i aquí té unes connotacions específiques pel que fa a la preservació del terreny i a la possibilitat de donar noves oportunitats econòmiques al sector”.
Sobre aquesta qüestió, Font va afirmar: “Des de l’associació estem lluitant per aportar complements al tabac i la ramaderia, i creiem que el turisme rural hauria de ser una altra de les fonts d’ingressos.” El president de l’entitat va donar per fet que el procés legislatiu es pot allargar i va apuntar: “Si el 2011, coincidint amb la fi del nostre mandat, poguéssim tenir el projecte aprovat i tenir un segell de turisme rural, ja ens donaríem per satisfets.”
En general, la proposta va tenir una bona acollida entre els membres de la Taula de Turisme i Comerç. Pel que fa al sector hoteler, el president de la Unió Hotelera (UH), Xavier Palou, va recolzar la iniciativa i va argumentar que el turisme rural “es complementa molt bé” amb l’actual activitat hotelera. “És un tipus de turista molt diferent i des de la UH sempre hem estat a favor d’introduir aquest tipus de turisme”, va apuntar Palou, que va reiterar la predisposició de les dues parts a fusionar-se amb l’Associació d’Hotelers d’Andorra.
Per la seva banda, el president de l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa (PIME), Marc Aleix, va opinar que “el turisme rural és un atractiu més, però l’oferta turística està una mica deixada, així que abans de res hem d’arreglar el que tenim”. D’aquesta manera, el màxim responsable de la PIME va reiterar que cal “donar més qualitat als hotels” i regular les qualificacions hoteleres.
En aquest sentit, Aleix va assegurar que “últimament s’està discutint molt sobre aquesta qüestió i ja hi estem començant a treballar”, però va matisar que aquesta feina correspon a comissions més reduïdes que la Taula de Turisme i Comerç.