Sarkozy lloa la “humanitat” del bisbe

Autor: T. Solanelles/C. Audí
Font:
Publicat el: 14 d'Octubre de 2009

“Paper principal.” “Compromís públic al servei de les tradicions i el futur del Principat.” “Qualitats humanes.” “Estadista.”

Són alguns dels mots que conté la carta de condol que el president de la República francesa i copríncep d’Andorra, Nicolas Sarkozy, ha tramès al seu homòleg episcopal amb motiu de la defunció de l’arquebisbe i bisbe emèrit Joan Martí Alanis. Sarkozy, com tota la classe política andorrana, va fer arribar a Joan Enric Vives la condolença “més entristida en aquesta circumstància dolorosa per al poble d’Andorra”.

Sarkozy va “saludar el compromís públic de l’antic Copríncep al servei de les tradicions i del futur del Principat. Monsenyor Martí va acompanyar l’evolució social i econòmica del Principat i va jugar, conjuntament amb el Copríncep francès, un paper principal en l’evolució institucional”. El president francès va destacar també el fet que es guardarà en la memòria “les qualitats humanes i d’estadista que Martí, durant els 32 anys d’exercici, va posar al servei del Principat d’Andorra i dels seus ciutadans”.

L’actual cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el síndic general, Josep Dallerès, van ser els primers a referir-se a la figura de Martí al Palau Episcopal. Bartumeu va parlar de dia “dolorós” i va recordar que amb el finat “hi ha un abans i un després. I tots sabem el que ell va contribuir a fer juntament amb el copríncep Mitterrand, el Consell i el poble”. Dallerès va destacar “el suport que ens ha donat i l’ajuda que ens ha prestat aquests 32 anys. Quedarà la feina feta, després quedaran les vivències personals que un es queda a dins i l’aniran acompanyant fins al final”. Per la capella ardent també hi van passar els tres excaps de Govern. Òscar Ribas va admetre que li era difícil explicar els seus sentiments. “He perdut un amic”. I hi va afegir: “Va ser un home clau en el moment propici i necessari. I es mereix un lloc primordial en la història.”

Marc Forné va parlar de la Constitució com “la seva gran obra. I per això sol passarà a la història”. Albert Pintat va recordar que “en aquest moment de dol tot Andorra reconeix els seus mèrits, d’una banda i de l’altra. Era un savi en el sentit més ampli de la paraula. Ha fet un gran servei a Andorra i Andorra crec que l’hi reconeix”. L’ambaixador d’Espanya al Principat, Eugeni Bregolat, va parlar d’un “bisbe destacadíssim en la història d’Andorra. Va canviar 700 anys de la història del país”. I l’ambaixador d’Andorra al Vaticà, Antoni Morell, va dir de Martí que era “l’iniciador de l’Andorra del segle XXI. Un home petit que ha estat el gran Copríncep i el gran cocap d’Estat”.

pdf3.jpg