Andorra firmarà dos acords d’intercanvi d’informació més la setmana vinent

Autor: e. o. g.
Font: més andorra
Publicat el: 14 d'Octubre de 2009

El Govern té previst signar, a finals de la setmana vinent, dos nous acords d’intercanvi d’informació fiscal. El primer serà el dia 22 a Bèlgica, on es desplaçarà el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i l’altre l’endemà amb els Països Baixos, on viatjarà el ministre responsable dels Afers Exteriors, Xavier Espot.

Així, Andorra serà una mica més a prop de complir els requisits fixats per l’OCDE per considerar que un país coopera a nivell internacional, ja que la negociació dels convenis amb els països nòrdics, Espanya i Portugal va per bon camí i s’espera que es puguin signar durant el mes de novembre. Així ho va explicar el ministre d’Economia i Finances, Pere López, durant la compareixença davant la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost per explicar les conclusions a què havia arribat la cimera del Global Forum celebrada a Mèxic. Aquest nou organisme que s’escindirà de l’OCDE va acordar crear un grup que revisarà la «qualitat» dels acords d’intercanvi d’informació fiscal i el seu bon funcionament. López es va mostrar convençut que Andorra complirà aquests nous criteris, que a més de tenir en compte que es signin 12 acords, els països amb qui s’intercanviï informació tinguin un pes econòmic i financer rellevant. Així, tant si es tenen en compte les transaccions econòmiques com les financeres, o totes dues, Andorra en tindria prou signant amb Espanya i França, que és amb qui es fa al voltant del 95% de les operacions. El Principat s’adherirà al Global Forum i haurà d’aportar-hi 15.000 euros anuals.

El comitè de revisió farà una primera anàlisi de la legislació dels diferents països participants i del bon compliment dels acords d’intercanvi d’informació fiscal al primer trimestre del 2010 i en una segona fase no es descarten les inspeccions sobre el terreny, i no serà fins després d’aquesta segona revisió que el G-20 estudiarà aplicar noves mesures.

El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va manifestar que seria bo que existís un «mecanisme d’intercanvi d’informació entre el Govern i els consellers», ja que van demanar el text dels convenis a signar amb els Països Baixos i Bèlgica, i la resposta va ser negativa. En la mateixa línia, va criticar que Andorra no s’hagués postulat per ser membre del comitè de revisió.

pdf3.jpg