Tècnics de França i Espanya treballen per assessorar l’acostament a la UE

Autor: pepa gallego
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 13 d'Octubre de 2009

Tècnics dels dos governs dels països veïns, Espanya i França, estan estudiant quina serà la millor fórmula per a l’acostament que el Govern ha fet públic que vol fer amb la Unió Europea.

Així ho va explicar ahir Jaume Bartumeu en l’acte de celebració del Dia de la Hispanitat, el qual, a més, va dir que des de l’Executiu es volen aprofitar els sis mesos, a partir de l’1 de gener, de presidència espanyola al si de la UE per arrencar aquestes negociacions. Bartumeu, a més, va matisar que mig any no serà temps suficient per a aquesta associació amb l’ens europeu, però “el que pretenem és arrencar-ho, que és el més difícil”.

Aquestes declaracions van ser conseqüents amb les realitzades en el discurs de la festa per Eugeni Bregolat, ambaixador d’Espanya a Andorra, el qual va destacar el compromís adquirit per l’Estat espanyol en ajudar i impulsar el model d’acostament cap a la UE.

Bregolat va destacar que la signatura de l’acord d’intercanvi d’informació fiscal amb Espanya és imminent. Segons l’ambaixador, tots els canvis que es fan amb la reforma fiscal provocaran un reforçament del sistema fiscal andorrà. En aquest sentit, el cap de Govern va manifestar que el text de l’acord està ja acabat i només falta resoldre alguns tràmits administratius.
Tant Bregolat com Bartumeu van manifestar que la problemàtica del sucre està a punt de resoldre’s, ja que el Govern ha preparat una iniciativa legislativa per modificar la posició tarifària i evitar fer concurrència deslleial a la indústria espanyola. De fet, tal com va afirmar Bartumeu, actualment les exportacions ja estan pràcticament aturades per les mesures de fre que ha imposat la duana espanyola, i ara es tracta “d’esvair tot dubte sobre la voluntat d’Andorra de ser un bon veí”.

pdf3.jpg