“Empenta” d’Espanya a l’acostament a la UE

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 13 d'Octubre de 2009

L’ambaixador espanyol, Eugeni Bregolat, va oferir ahir tot el suport del seu govern per ajudar Andorra a afrontar els reptes de l’acostament a Europa i de la “nova etapa” que s’obre amb la signatura dels acords d’intercanvi d’informació fiscal.

El diplomàtic va aprofitar el discurs ofert durant la recepció amb motiu de la festa de la Hispanitat per avançar que falten “detalls” per tancar en breu el tractat amb el seu país, que se signarà aquest mes.

L’ambaixador va recordar que durant el primer semestre del 2010, Espanya ocuparà la presidència de torn de la UE. El diplomàtic va deixar clar que veuen “de bon ull” el desig andorrà d’apropar- se a Europa i va assegurar que “tindran el nostre ajut; estem disposats a donar l’empenta en aquests sis mesos”.

Bregolat també es va referir als acords d’intercanvi que “juntament amb la reforma fiscal permetran la signatura de convenis de no doble imposició i obriran una nova època per a Andorra”. El diplomàtic va ampliar l’oferta d’ajuda a aquest àmbit. A més, va refermar la convicció que amb les noves disposicions fiscals “el sector financer sortirà reforçat”, ja que va recordar que “desapareixen les retencions del 25% que s’apliquen als serveis”.

Bregolat va admetre que “les relacions entre veïns a vegades són complexes”, però va reiterar que “l’entesa i la confiança entre Andorra i Espanya sempre han estat bones”, a la vegada que va expressar el desig que amb el nou executiu “arribin a nivells més alts”. En aquest sentit, va posar com a exemple l’afer del sucre, que “està en via de solució i ben aviat desapareixerà”.

SATISFACCIÓ DE BARTUMEU

Les paraules de Bregolat van ser molt ben rebudes per Jaume Bartumeu. “Si algú tenia dubtes de les relacions amb Espanya, és a la vista que van millor que mai”, va apuntar. El màxim responsable de l’executiu va explicar que “només queda un serrell per tancar l’acord fiscal”, i va qualificar com “una garantia” per a l’acostament a Europa que Espanya presideixi la UE. En aquest sentit, el cap de Govern va avançar que el procés serà llarg –“sis mesos són pocs en el calendari europeu”, va apuntar–, però va remarcar que “el que és important és començar el camí; després no s’aturarà”. Bartumeu també va deixar clar que amb els canvis legislatius previstos per al sucre “ja no es farà competència deslleial a la indústria espanyola”.

pdf3.jpg