Projecte de carrera per a l’inici de l’any

Autor: d. moreno / t. solanelles
Font: diari d'andorra
Publicat el: 10 d'Octubre de 2009

El president del Consell Superior de la Justícia, Lluís Montanya, va insistir durant el seu discurs en la necessitat de disposar aviat de la regulació de la carrera judicial.

També va explicar que el cap de Govern tenia en poder tant l’esborrany del projecte de llei preparat en l’anterior legislatura com les observacions que hi van efectuar els diferents estaments implicats. Jaume Bartumeu va confirmar que, efectivament, ja havia llegit i valorat la documentació que li havia estat tramesa, alhora que avançava que l’objectiu és “presentar dins d’un termini raonablement curt el projecte de llei”. De fet, va ser una mica més precís: “Hauria de ser a principi de l’any vinent.”

El cap de l’executiu va assenyalar, amb relació al calendari d’actuació, que preveu emprendre una tanda de contactes amb els agents interessats. “El que faré ara per tancar el cercle de reflexió és reunir-me amb representants de cadascun dels estaments judicials per comentar cadascuna de les seves decisions, i després tancarem un text i el presentarem al Consell”, va manifestar. Tanmateix, no va donar detalls del que pensa d’un text heretat de la legislatura anterior –la primera versió del qual no havia agradat a alguns dels sectors afectats, com ara els batlles–, però sí que va assegurar que “mirarem d’acostarnos una mica més al que desitgen els operadors judicials i després els el presentarem”.

De la mateixa manera, Montanya va insistir en la necessitat del codi de procediment civil. Un aspecte en què va coincidir el cap de l’executiu i responsable de l’àrea de justícia, en qualificar-ho d’“urgent”. Tanmateix va afegir que una comissió treballarà per preparar un codi civil que compili totes les normes, tot i que “això és una feina de llarga volada que no s’acaba en una legislatura”.

MÉS MITJANS

Les causes judicials augmenten i els mitjans no sempre són els més adequats. Lluís Montanya va reiterar que, atesos els recursos humans i materials, les xifres de resolució havien estat “prou bones” aquest darrer any judicial. Alhora va recordar que es treballa en millores operatives i tècniques, com ara la tramesa electrònica entre la justícia i la resta d’administracions per mirar d’agilitar les actuacions per impagaments de sancions i tributs.

Bartumeu es va mostrar d’acord que “hi ha qüestions d’operativa que es poden millorar” per ser més àgils però va puntualitzar que finalment “ens hem d’acostumar que la suma de “l’evolució de la societat actual més la crisi econòmica genera forçosament desajustaments i més conflictivitat, i per tant també més feina als òrgans judicials”.

pdf2