El debat sobre les propostes fiscals d’ApC evidencia la ruptura total amb el Govern

Autor: a. l.
Font: més andorra
Publicat el: 9 d'Octubre de 2009

El Consell General va rebutjar ahir les tres proposicions de llei que el grup parlamentari d’Andorra pel Canvi havia presentat i que va defensar en solitari davant de l’hostilitat de la majoria socialdemòcrata i els advertiments del grup de Coalició Reformista contra una «oposició hiperactiva» i «improvisada».

Les tres iniciatives sorgides de la plataforma liderada per Eusebi Nomen van ser refusades amb el vot contrari del grup socialdemòcrata, que va defensar que aquestes proposicions eren bé inaplicables, inconstitucionals o simplement «temeràries », com va definir el conseller general Jordi Font (PS) la proposició de llei sobre la substitució dels impostos indirectes per un impost sobre els beneficis de les empreses. Font va remarcar que una proposició de llei d’aquest tipus «podria significar l’aniquilació de l’Estat» per les enormes repercussions que tindria per a les arques públiques. Per a Nomen, la intervenció de Font unida al «silenci» que va denunciar que practicava el Govern obeïa només a una estratègia «per posar ApC a ratlla». Nomen va insistir en la defensa d’aquesta proposició de llei que a l’Executiu només li interessava recaptar amb referències que van provocar la hilaritat a la cambra parlamentària. Per la seva banda, el conseller general reformista, Amadeu Rossell, va advocar per un marc fiscal plenament homologat i competitiu, però no va poder estar-se de criticar «la manca de consens» que a parer dels reformistes es viu en aquests inicis de legislatura. Rossell va criticar la «fragilitat» del Govern i va demanar-li més lideratge i estabilitat. El polític massanenc, que va anunciar el vot en contra dels seu grup, va carregar també contra ApC a la qual va acusar de «manca de visió» política i li va retreure la tendència a entrar en «lluites estèrils».

Pel que fa a l’altra proposta fiscal –relativa a l’impost sobre les rendes dels no residents–, considerada «inaplicable» pel Govern i per la majoria socialdemòcrata –els reformistes es van abstenir–, el líder d’ApC va apuntar que amb el sistema defensat per l’Executiu es dóna «via lliure a l’intrusisme» i va reclamar forçar la situació amb mesures que provoquin la signatura de convenis per evitar la doble imposició. Carles Blasi li va respondre que «no es pot legislar des de la ignorància» i va recordar a Nomen que encara no «ens trobem a la campanya electoral». Per la seva banda, la consellera reformista Olga Adellach va qualificar d’«espectacle» la contínua disputa entre PS i ApC i va reclamar que es posi fi a «la situació de confusió» derivada de la manca de contingut del ja liquidat pacte de concertació.

Pel que fa al pla de xoc contra l’atur, el Govern va defensar que el problema està resolt temporalment amb la modificació reglamentària efectuada, i va oferir als grups parlamentaris de treballar conjuntament per crear una prestació estable contributiva.

«Divergències polítiques importants»

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va comentar que les «divergències polítiques importants» evidenciades a la sessió parlamentària d’ahir entre socialdemòcrates i ApC gairebé eliminen un futur acord conjunt. Unes paraules molt semblants a les d’Eusebi Nomen, que va assegurar que «és molt difícil que un nou pacte funcioni». Per la seva banda, els reformistes van reiterar la seva demanda d’un govern d’unitat, després d’acusar els socialdemòcrates de governar mantenint un «esperit d’oposició». Bartumeu va respondre que aquesta opció sempre s’ha mantingut oberta, tot i que es decanta més per una coalició, i que en parlarà amb el seu grup parlamentari per donar una resposta al cap de l’oposició, Joan Gabriel.

pdf2