Bartumeu obre la porta a la coalició amb CR

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 9 d'Octubre de 2009

El debat parlamentari d’ahir a la tarda va evidenciar novament les divergències entre el Partit Socialdemòcrata, que dóna suport al Govern, i els exsocis de legislatura, Andorra pel Canvi.

Potser per això, el cap de Govern va insinuar a la fi del debat que prenia força una col·laboració amb Coalició Reformista (CR).

Jaume Bartumeu va declarar, un cop finalitzada la sessió del Consell General, que no era el moment de pronunciar-se de manera concreta, però que “en parlaré amb el grup parlamentari”, i que “estem disposats a parlar amb CR”. Les afirmacions van estar motivades per una nova oferta de govern d’unitat formulada des de les fileres reformistes, concretament per la consellera Conxita Mora. Posteriorment, el president del grup parlamentari, Francesc Rodríguez, va puntualitzar que “si una fórmula no funciona és evident que haurem d’anar a buscar-ne una altra”. Malgrat tot, Bartumeu encara no descarta del tot l’entesa amb Andorra pel Canvi, però veu “divergències polítiques importants” amb el grup.

Sobre l’actitud de CR durant el ple, que va recriminar constantment al PS el fracàs del pacte i la “duplicitat” de les lleis debatudes, Bartumeu va argumentar que “l’oposició fa d’oposició. Prova de treure partit del conflicte entre dos grups, i ho comprenc”. No obstant això, cal assenyalar que els reformistes van donar suport a una de les quatre propostes formulades pel president del grup d’ApC, Eusebi Nomen, que feia referència a la preparació de l’administració i de la justícia per a les possibles demandes d’informació fiscal que sol·licitin els estats signataris dels acords.

DALLERÈS TORNA A ADVERTIR NOMEN

El síndic general, Josep Dallerès, va tornar a advertir Nomen que mantingués les formes diverses vegades durant el debat. En una de les ocasions, en què es discutia la preocupació per les finances de l’Estat, el líder d’ApC va expressar-se irònicament tot imitant el personatge de Gollum d’El Senyor dels Anells mentre deia: “Les arques, recaptar, és meu!” A la fi del debat, Nomen va demanar la paraula per explicar el sentit del vot, però com que va fer consideracions polítiques, Dallerès va demanar que no constessin en acta.

pdf2