El criteri mèdic dictarà ara l’actuació dels Bombers o SUM

Autor: p. g.
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 8 d'Octubre de 2009

El transport sanitari i l’actuació en situacions d’emergències es farà conjuntament a partir d’ara entre el SUM i el cos de Bombers. Aquest fet és gràcies a l’aprovació del Procediment d’Actuació Conjunta entre el Servei Urgent Mèdic (SUM) del SAAS i el Departament de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (Depeis).

Aquesta gestió de les emergències prehospitalàries es diferència de l’anterior sistema de transport sanitari (en què també participava el cos de Bombers) pel fet que primarà el criteri mèdic al Centre Regulador d’Emergències per decidir qui ha de fer el servei. Així ho va explicar ahir el cap d’Urgències de l’hospital, Josep Gómez.

La ministra de Salut, Cristina Rodríguez, va destacar que el canvi d’actuació aprovat té tres aspectes fonamentals: un és de la reorganització de la regulació mèdica de les alertes, la medicalització i professionalització de totes les actuacions i, finalment el Procediment d’Actuació Conjunta entre el Depeis i el SUM. Per la seva banda, el ministre d’Interior, Víctor Naudi, va remarcar la creació d’una comissió paritària que analitzarà l’evolució del funcionament del servei.

FUNCIONS DIFERENCIADES

En aquest nou procediment aprovat es destaca com a funció principal dels sanitaris del SUM la de garantir l’assistència sanitària a les persones allà on sigui necessària, valorar el risc d’actuació i requerir el cos de Bombers si aquest risc suposa o pot suposar un perill per a les víctimes, els equips d’intervenció o d’altres agents.

Pel que fa al Depeis, la funció prioritària ha de ser la de garantir la seguretat de les persones, mitjançant l’aplicació dels procediments de salvament i les tècniques de rescat per assegurar la zona en la qual s’actua per coordinar els equips d’intervenció i per reduir el risc al màxim. El transport sanitari del SAAS és el responsable de dur a terme aquest servei amb els vehicles propis o els subcontractats, tal com estableix el reglament del 2007.

Rodríguez va dir que a vegades s’activaran sistemàticament els dos serveis en els casos en els quals sigui necessari, com ara en situacions amb risc d’incendi.

pdf2