Autoritzats 3.225 permisos per a temporers

Autor: d. m.
Font: diari d'andorra
Publicat el: 8 d'Octubre de 2009

El consell de ministres va aprovar ahir la quota d’immigració per a fer front a la necessitat extra de treballadors que sectors relacionats amb el turisme tenen durant la temporada d’hivern.

S’autoritzen 3.225 permisos de residència i treball per repartir entre l’hostaleria i les estacions d’esquí (que s’enduen el gruix més important d’autoritzacions) i les botigues de lloguer d’esquí i les agències de viatge. L’executiu ha reduït en 105 permisos “la quota real” atorgada l’any passat (que va ascendir a 3.330 autoritzacions) i la xifra total, segons el ministre d’Interior, Víctor Naudi, és fruit del treball previ del servei estadístic i també dels contactes amb els diferents sectors concernits, com són les associacions hoteleres o Ski Andorra. Però Naudi també va reconèixer que “les demandes dels sectors empresarials eren més elevades i en alguns casos bastant més elevades”. No obstant això, va insistir que “estem impulsant un canvi en la manera de procedir” per prioritzar els treballadors residents que s’han quedat sense feina.

Una altra de les novetats d’aquesta quota especial (que finalitzarà amb l’acabament de la temporada d’esquí, a l’abril) és que “disminueix lleugerament la contractació de personal extracomunitari”. Naudi no va donar xifres concretes de la reducció, però sí que va assenyalar que si la temporada passada els camps de neu (un sector que es nodreix de manera important de treballadors de Sud-amèrica) van poder contractar fins a un 70% de personal extracomunitari enguany aquest percentatge es redueix fins al 55%. A més, el sector té menys autoritzacions que la campanya passada. De 1.220 s’ha passat enguany a 1.070. Naudi va indicar que igualment el Govern pretén donar més pes a la contractació de comunitaris per potenciar “les relacions de bon veïnatge”.

De la quota especial de temporada, l’hostaleria tindrà 1.930 permisos, les botigues de lloguer d’esquí 200 i les agències de viatge 25. El màxim responsable d’Interior va remarcar que ja no estem en “anys de bonança” i que “a partir d’ara amb la situació econòmica que hi ha hem de canviar la manera de funcionar”.

Amb tot, també va reconèixer que no sempre el perfil de qui s’apunta al servei d’ocupació respon a les necessitats dels sectors empresarials. Va exemplificar que no tothom (i especialment persones a partir d’una certa edat) pot treballar en un aparcament d’una estació d’esquí en condicions meteorològiques de vegades adverses. I, per tant, va assenyalar que el mercat laboral s’ha de continuar nodrint de treballadors estrangers.

QUOTA “PRORROGABLE”

Justament el consell de ministres també va aprovar una quota de 185 permisos (i aquest cop “prorrogable”) per contractar professionals amb formació específica que no es poden trobar al mercat laboral intern, com ara personal directiu. El màxim responsable d’Interior va manifestar que “pensem que amb aquestes quotes responem a les necessitats actuals, són ajustades”.

Vistiplau al protocol d’actuació conjunta del SAAS i els bombers en el trasllat sanitari

El Govern va avalar el protocol d’actuació conjunta entre el Servei d’Urgències Mèdiques (SUM), el Servei d’Atenció Sanitària (SAAS) i el cos de bombers davant emergències prehospitalàries i el posterior trasllat sanitari. Perquè la ministra de Salut, Cristina Rodríguez, va insistir que es tracta d’una qüestió que abasta molt més que les ambulàncies. També va assegurar que aquest nou protocol s’emmarca en les directrius del pla director de transport sanitari que es va aprovar l’1 de desembre del 2007.

El centre regulador d’emergències –operatiu des del 2007– continuarà fent de filtre sota la supervisió de facultatius. I com va explicar el seu responsable, el doc tor Josep Gómez Jiménez, “el que es pretén amb el document és la integració del cos de bombers”. Jiménez va dir que “la funció fonamental” serà el salvament amb actuacions en accidents de trànsit i urgències similars, però que també, en funció de les necessitats, les ambulàncies del cos podran intervenir en d’altres trasllats sanitaris, per exemple, per criteris de proximitat o si hi ha saturació i la resta de vehicles sanitaris no estan disponibles.

El ministre d’Interior, Víctor Naudi, va comentar que el text aprovat ahir “aclareix una situació que de vegades era confusa. L’objectiu primordial és millorar el servei i garanteix el dret de l’usuari a tenir la millor assistència possible”. La màxima responsable de Salut, al seu torn, va informar que les empreses privades de transport sanitari continuaran fent el mateix paper que han estat exercint fins ara.

Les dues parts crearan una comissió per treballar en aspectes com ara la formació conjunta, els protocols d’intercanvi d’informació o l’harmonització de procediments d’actuació.

pdf2