Queda desert el concurs dels Pritzker

Autor: redacció
Font: diari d'andorra
Publicat el: 8 d'Octubre de 2009

El concurs per al disseny del museu nacional d’art d’Andorra la Vella, previst a l’antiga caserna dels bombers i en el qual competien els premis Pritzker Zaha Hadid, Jean Nouvel i Dominique Perrault, ha estat declarat desert pel jurat que es va reunir el 18 de setembre, va informar ahir la ministra de Cultura, Susanna Vela.

La puntuació mínima per superar el concurs es fixava en els 90 punts, fita que cap dels arquitectes no ha assolit. Perrault va obtenir la millor nota, amb 69 punts; seguit per Nouvel, amb 64,89, i finalment Hadid, amb 64,14. El jurat, integrat per quatre representants del Govern i els arquitectes Benoit Melon i Ignasi Raventós (escollits com a experts per l’altre executiu), va avaluar els projectes a partir de diferents criteris.

Els membres per part governamental, segons va explicar Vela, van decidir no atorgar cap punt als projectes en l’apartat d’integració de la proposta a l’indret. “L’espai estava condicionat a presentar projectes verticals o a envair edificis ja construïts com el d’Andorra Telecom”, va assenyalar la ministra. Al mateix temps, va argumentar que “el projecte museístic era inexistent” i que només s’havia encarregat “una caixa”, el contingut de la qual estava indefinit.

INDEMNITZACIONS

D’acord amb les bases, els arquitectes que han participat en el concurs –a qui ja se’ls ha comunicat per carta que ha quedat desert i de moment no n’ha arribat resposta– rebran 40.000 euros cadascun d’indemnització per la feina feta. Així mateix, les maquetes que havien fet i tota la documentació els serà retornada (de fet, les maquetes que estaven exposades a la sala de mostres del Govern ja han desaparegut).

Malgrat que el concurs per al museu s’hagi declarat desert, Susanna Vela va afirmar que entra en els plans del nou Govern. “El museu entra dins de l’agenda d’aquesta legislatura”, va afirmar la ministra, tot manifestant certs dubtes pel que fa al tipus d’infraestructura museística que es necessitaria al país. En conseqüència, “ara s’obre una fase de reflexió i treball per saber quin museu necessitem”. Un treball per al qual Vela comptarà amb els professionals de la “difusió i conservació cultural”. Una feina que s’articularà a través de la taula de museus d’Andorra (àmbit de reflexió de centres públics i privats), el consell assessor del patrimoni i tot l’equip humà del ministeri de Cultura.

Un cop decidit el model, es convocarà un concurs públic internacional que no estarà restringit a la participació. D’altra banda, sobre els frescos romànics –que havien d’estar i ser part fonamental del museu que es projectava–, Vela va comentar que es vol adequar una part de l’antiga caserna dels bombers per conservar- los i exhibir-los mentre no es concreta cap espai nou. Va manifestar que ara per ara no hi ha diners per fer la intervenció mínima que s’ha de fer i estan esperant l’aprovació dels pressupostos de l’any vinent.

Així mateix, al voltant del conflicte amb Frank Gehry pel seu projecte frustrat d’Arxiu-Museu a la Massana, la ministra va dir que el Govern està “en espera que demani indemnitzacions, atès que ens ho pot demanar tot amb el contracte que es va signar”. A partir d’aquí es posarien a treballar els advocats del Govern, en funció de les demandes del nordamericà. Vela va comentar que el contracte està sotmès per una banda a la jurisdicció andorrana, però en tot allò que concerneix a la protecció de la propietat intel ·lectual, el contracte es regeix per les lleis de Nova York, “com si Andorra no tingués la seva pròpia Llei de propietat intel·lectual”, hi va afegir la ministra en un to crític cap al famós contracte.

pdf2