López afirma que està en marxa la correcció dels defectes de la duana

Autor: d. m.
Font: diari d'andorra
Publicat el: 8 d'Octubre de 2009

El ministre responsable del departament de duana, Pere López, va assegurar ahir que els defectes del nou punt fronterer francoandorrà denunciats dimarts pels sindicats dels treballadors (el francès i l’andorrà) ja estan en procés de solucionar-se. López va indicar que es tracta d’actuacions que “el Govern ja ha planificat”.

Per exemple, va indicar que del condicionament del talús adjacent que, segons els treballadors, s’ha començat a esquerdar ja se n’ocupa l’administració francesa, que també s’han planificat les actuacions per a les tasques de la retirada de neu (va indicar que s’ha previst una partida de 25.000 euros per contractar una empresa especialitzada) i que igualment ja està prevista la millora de la senyalització. López va assenyalar que l’objectiu és “obrir aquesta instal·lació al més aviat possible”, i si pot ser abans que arribi l’hivern. I és que va recordar que és un equipament necessari per, entre d’altres qüestions, fer “una millor gestió de les cues que ara hi ha al Pas de la Casa”.

El titular de Finances va recordar que “és una obra que ens hem trobat acabada i que hem de posar en funcionament” perquè, a més, “Andorra hi ha destinat molts diners”. El ministre va precisar que és una obra cofinançada amb l’Estat veí del nord i que el cost total per a l’executiu andorrà és de 10,1 milions d’euros, dels quals manquen per pagar uns 2 milions perquè l’obra “no està del tot entregada”.

El màxim responsable del departament de duana va comentar que les actuacions que s’han de dur a terme per corregir les deficiències constatades tenen un cost econòmic “poc important”, i que igual que l’obra es finançaran conjuntament amb França. Per exemple, va precisar que els treballs en el talús “els assumeix l’Estat francès”.

Pere López no va amagar, però, algunes discrepàncies amb l’equipament, com ara que “el sostre pla no és el millor per al ter – reny on està ubicada”, però també va matisar que entén que l’alarma creada és exagerada, ja que la instal·lació ubicada en territori de l’Arièja no genera “una situació de molt risc per al treball i els usuaris”. Igualment sí que va voler posar de manifest que es posarà en marxa un cop s’hagin pres totes “les mesures escaients”, perquè duaners i conductors la utilitzin en les màximes condicions de seguretat.

Finalment, va manifestar que els duaners hi aniran a treballar un cop l’administració francesa doni el vistiplau a les instal·lacions.

El Govern tramita un suplement de crèdit per fer front a les ajudes a l’agricultura

La reducció de la partida pressupostària dedicada a les subvencions a l’agricultura va patir un retall en el pressupost del 2009 que ha obligat ara l’executiu a tramitar un suplement de crèdit per fer front al pagament dels ajuts. Així ho va explicar ahir el titular de Finances, Pere López, que va assegurar que aquesta “reducció significativa” del pressupost provoca que “el Govern no pugui fer front a tota la normativa que existeix en matèria d’ajuts a l’agricultura i la ramaderia”. D’aquesta manera, el Govern va aprovar ahir entrar a tràmit un projecte de llei de suplement de crèdit per valor de 316.185 euros per a la seva posterior aprovació al Consell General.

LA RAÇA BRUNA S’EXPORTA

L’executiu també va comunicar ahir que avui viatjaran a la República Txeca cinc vedells de la raça bruna d’Andorra. El destí és l’explotació propietat de Jeorge Petersik, un ramader que ja havia visitat en anteriors ocasions el país i s’havia interessat per la raça autoctòna d’Andorra. Ara té la intenció de criar la raça bruna al seu país, on disposa d’una finca de 450 hectàrees amb 400 caps de boví.

Per a l’executiu aquesta exportació de bestiar “premia la feina dels ramaders en el programa de selecció i millora genètica de la raça bruna d’Andorra”.

pdf2