Bartumeu acosta posicions sobre la UE amb el PSD de San Marino

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 6 d'Octubre de 2009

Els socialdemòcrates d’Andorra i San Marino comparteixen la voluntat d’estrènyer les relacions amb la Unió Europea, però no tenen traçat el mateix camí. Mentre el PS andorrà aposta per la fórmula ja coneguda de l’associació ad hoc, el Partit dels Socialistes i Demòcrates sanmarinès s’inclina per la plena adhesió.

Així ho van poder constatar totes dues formacions durant la trobada que van mantenir ahir a Barcelona amb motiu de la reunió del Comitè del Mediterrani de la Internacional Socialista. La delegació andorrana estava integrada pel cap de Govern i president del PS, Jaume Bartumeu, i pel primer secretari, Ferran Goya. Per part del PSD van acudir-hi el president, Denise Bronzetti, el secretari general, Gerardo Giovagnoli, i l’exministre d’Exteriors, Fiorenzo Stolfi.

«Entenem que situar el llistó al nivell de la plena adhesió no és realitzable per a un Estat de les nostres característiques », va explicar Bartumeu poc després de la reunió d’ahir. Segons el cap, «la Unió Europea no acceptarà una sol.licitud d’adhesió» d’un microestat, com ara Andorra o San Marino. Tot i aquesta diferència de plantejament, però, el líder del PS va assegurar que va poder constatar la voluntat de totes dues parts d’avançar cap a una major relació amb la UE i no descarta que la proposta d’associació que el Govern vol impulsar pugui acabar persuadint  els seus coreligionaris sanmarinesos.

De moment, una delegació del PSD de San Marino visitarà Andorra en els propers mesos per a una nova reunió de treball en la  qüestió. D’altra banda, Bartumeu té previst seguir amb els contactes amb el Govern de la República Sereníssima, actualment en mans del centredreta, i  especialment amb la ministra d’Afers Exteriors, Antonella Mullaroni. L’acostament a la UE també és un assumpte prioritari a l’agenda de l’Executiu sanmarinès.

PRESIDÈNCIA ESPANYOLA

Abans de la reunió amb els seus coreligionaris de San Marino, Bartumeu va mantenir una trobada amb el president de la Generalitat de Catalunya i del PSC, José Montilla; la responsable de  política  internacional i cooperació del PSOE, Elena Valenciano; el president  de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa, Lluís Maria de Puig, i l’eurodiputada i responsable de política internacional del PSC, Maria Badia. Bartumeu va tenir  ocasió d’exposar-los la voluntat del PS i  del Govern de donar un impuls a l’embrancament d’Andorra amb la Unió Europea aprofitant la propera presidència espanyola de la Unió, que començarà el gener vinent.

REUNIÓ DE TREBALL

Abans de la reunió de la Internacional Socialista, Bartumeu es va reunir a Barcelona amb l’equip d’assessors que van fer la proposta d’associació a la UE per aprofundir i perfilar el model. En la reunió de treball hi va participar l’ambaixador extraordinari per a les relacions amb la Unió Europea, l’excap de Govern Òscar Ribas.

pdf2