El nou cànon satisfà empresaris i usuaris

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 4 d'Octubre de 2009

La possible retallada del percentatge del cànon que Andorra Telecom i FEDA cobren pel servei de telecomunicacions i electricitat (del 10% actual a un 5,5% que s’equipara al tipus del futur IVA que es vol instaurar a partir del gener del 2011), anunciada aquesta setmana pel Govern, ha estat molt ben rebuda tant pels empresaris com pels representants dels consumidors.

Tant des de la Confederació Empresarial (CEA) com des de l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa (PIME), i també des de l’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU), es considera “molt positiva” la notícia i s’insta el Consell General, on s’ha de tramitar ara la llei que ha de permetre la rebaixa, que agilitzi els treballs perquè es pugui aplicar al més aviat possible.

“En aquests moments tan difícils per a nosaltres, tot el que suposi reduir despeses és molt ben rebut”, apunta Xavier Altimir, president de la CEA, que qualifica com a “encertada” la decisió. De la seva banda, el seu homòleg a la PIME, Marc Aleix, considera “lògic i normal” que la taxa “s’adapti al que serà el futur IVA” i, malgrat indicar que “no afectarà molt”, sí que admet que “tot ajuda”. Tots dos empresaris tampoc no tenen dubtes a qualificar l’actual percentatge de cànon, del 10%, com a “excessiu”.

De la seva banda, el vicepresident de l’ACU, Joaquim Juan, explica que “tot el que suposi estalviar diners ho veiem bé”. El dirigent de l’entitat demana que “s’acceleri” la seva tramitació parlamentària a Casa de la Vall perquè “aquest estalvi convé que arribi al més aviat possible a les famílies”. De manera similar s’expressen tant Altimir com Aleix, que apunten que cal “alleugerir” l’entrada en vigor de la modificació de la taxa perquè “com abans vingui, millor”.

Per aprovar la modificació, es necessitarà com a mínim l’abstenció d’un dels dos grups de l’oposició, Coalició Reformista o Andorra pel Canvi. De moment, però, cap dels dos no s’ha volgut pronunciar. Eusebi Nomen, d’ApC, va optar per no valorar res fins que “no vegi la documentació que acompanya el text”, i Joan Gabriel, de CR, va indicar que encara no s’havia parlat del tema dins del grup.

D’altra banda, la memòria econòmica amb la qual el Govern acompanya la nova legislació en la seva entrada a tràmit revela que s’espera un increment dels ingressos de les dues parapúbliques que estan sotmeses al cànon. Especialment important es preveu que siguin els d’Andorra Telecom, que passarien dels 56,27 milions del 2008, quan es va registrar una davallada important amb relació al 2007, a uns 73,6. De la seva banda, la base sobre la qual s’aplicaria la taxa a FEDA seria de 56,54 milions, 4 més que un any enrere. De confirmar-se aquestes dades, la recaptació del Govern amb el cànon ascendiria a uns 13 milions i fregaria els 60 des del 2005.

pdf2