El grup parlamentari socialdemòcrata va mantenir ahir al matí una reunió amb els membres del Govern, per coordinar les polítiques correctament i mantenir una col·laboració estreta. La trobada va tenir lloc a l’hotel Babot d’Ordino, i es va centrar de manera especial en una anàlisi de la situació econòmica del Principat i com plantejar el nou encaix amb la Unió Europea (UE).
Sobre aquesta qüestió, el cap de Govern va manifestar que ben aviat mantindria una reunió amb autoritats de San Marino, per estudiar la possibilitat d’estructurar un pacte entre els petits estats del continent, i plantejar de manera conjunta com han de ser les relacions amb l’Europa dels 27. Bartumeu va explicar que havia mantingut “una reunió amb Òscar Ribas”, ambaixador extraordinari davant la Unió Europea, i que compartia la majoria dels criteris exposats pel líder de l’executiu. A més, ben aviat tindrà lloc també una reunió amb l’equip d’assessors de Barcelona amb qui els socialdemòcrates treballen habitualment, per elaborar una estratègia i definir les línies d’actuació. Bartumeu va esmentar que, com a base, ja existeix un informe que va preparar el gabinet de l’excap de Govern Albert Pintat.
Tal com va manifestar el president del grup parlamentari, Francesc Rodríguez, “la situació econòmica està estrictament lligada amb les relacions amb la Unió Europea”. El mateix cap de Govern va confirmar més tard que la nova política de relacions internacionals “és l’eix vertebrador del canvi econòmic que el país necessita”.
L’ajut d’Espanya
Un dels factors que Bartumeu considera “clau” per culminar la nova fórmula de relació amb Brussel·les és precisament la presidència de torn de la Unió Europea, que haurà d’assumir Espanya properament. El cap de Govern confia en l’ajut del veí del sud per poder “viatjar el semestre vinent a Brussel·les” amb el suport d’un Estat membre.
L’altre factor decisiu seran les converses amb els socialistes de San Marino, després de la trobada a la Internacional Socialista celebrada a Barcelona, a la qual assistiran Bartumeu i diversos afiliats més. En aquest cas, el cap de Govern veu la situació una mica més complicada, “ja que estaven al govern fa poc i han fet el camí invers al nostre, perquè ara han passat a l’oposició”. No obstant això, Bartumeu va assenyalar que la relació diplomàtica amb l’actual ministra d’Exteriors de la petita república és excel·lent, “i és una bona amiga nostra”.
Tant el màxim responsable de l’executiu com el president del grup parlamentari van rebre diverses preguntes sobre si consideraven que es podria refer el pacte per a la legislatura amb Andorra pel Canvi (ApC). Ambdós van deixar clar que era “una qüestió que de moment no és a l’ordre del dia”. Cal recordar que els socialdemòcrates hauran de presentar una nova una fórmula a ApC dijous, si volen comptar amb el suport de tres consellers més a l’arc parlamentari.
Celeritat en la reforma fiscal
Atès que la reunió estava orientada a l’anàlisi de la situació econòmica, el cap de Govern va expressar la necessitat “d’avançar ràpidament en la imposició directa”, a través de les lleis que fa poc han entrat a tràmit parlamentari. En aquest sentit, va explicar que “la comissió legislativa de Finances ja fa feina, tot el que podem fer és treballar a consciència”. D’altra banda, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, va explicar que la reunió d’ahir havia servit per coordinar les iniciatives legislatives que el Govern vol impulsar, especialment les referides a l’àmbit econòmic. Sobre la futura llei de l’IVA, l’altre gran punt fort de la reforma fiscal, Bartumeu no va avançar dades, tot i que aposta per tenir-la a punt a final de desembre o principi de gener.