Bartumeu i Ribas comencen els treballs per a l’acostament a la UE

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 4 d'Octubre de 2009

Un cop gairebé enllestida la qüestió de l’intercanvi de dades fiscals, el Govern es vol centrar ara en el rellançament econòmic, un objectiu que passa inevitablement per la definició d’un nou model de relacions amb la Unió Europea. És per això que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i l’ambaixador extraordinari per a les relacions amb la UE, l’excap de Govern Oscar Ribas, ja han començat a treballar per al nou embrancament amb Europa.

Dijous passat, Bartumeu i Ribas van mantenir una reunió de treball per començar a definir l’agenda de l’ambaixador extraordinari i els contactes continuen demà amb una trobada a Barcelona amb l’equip d’assessors del PS que ara s’ampliarà i es reforçarà per convertir-se en un equip d’assessors del Govern. Segons va explicar Bartumeu ahir, per començar, es tracta d’agafar totes les propostes que hi ha damunt la taula, des de l’associació ad hoc que proposen els socialdemòcrates fins a l’entrada a l’Espai Econòmic Europeu que van arribar a plantejar-se els liberals, per definir un model consensuat.

També demà, però a la tarda, Bartumeu acudirà, acompanyat del primer secretari del PS, Ferran Goya, a la reunió del comitè mediterrani de la Internacional Socialista a la capital catalana. Precisament, els representants del Partit dels Socialistes i Demòcrates de San Marino van demanar al cap de Govern parlar sobre les relacions dels petits estats amb la Unió Europea en ocasió de la reunió de Barcelona. Ribas no acompanyarà Bartumeu en aquesta trobada “per qüestions d’agenda, no ideològiques”, va dir el cap de Govern en referència a l’afinitat demòcratacristiana de l’ambaixador extraordinari.

Tot i que els socialistes sanmarinesos estan ara a l’oposició, Bartumeu veu factible trobar plantejaments conjunts amb la República Sereníssima de cara a un nou marc de relacions amb Europa. Bartumeu va afirmar ahir que ja ha parlat amb la ministra d’Afers Exteriors sanmarinesa, Antonella Mularoni, i que ha pogut constatar la voluntat de San Marino d’avançar cap a una relació més estreta amb la UE. De fet, la idea d’una associació conjunta dels petits estats amb la Unió ja apareixia a la proposta europeista del PS i ja va estar present al programa de govern de Ribas a principi de la dècada dels 90 del segle passat.

APROFITAR EL MOMENT

Segons va explicar Bartumeu, la qüestió europea no es pot ajornar més, especialment tenint en compte que Espanya assumirà la presidència de torn de la Unió el gener de l’any vinent, circumstància que el cap de Govern vol aprofitar per encarrilar l’acostament del Principat a la UE. Segons Bartumeu i el PS, la qüestió d’Europa ha d’avançar paral.lela al desplegament del calendari fiscal, ja que les reformes es complementen.

pdf2