Andorra entra a la Comunitat de Treball dels Pirineus com a membre amb veu i vot

Autor: redacció
Font: diari d'andorra
Publicat el: 3 d'Octubre de 2009

El Principat forma part des d’ahir del consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), una entitat creada en el si de la Unió Europea per potenciar les infraestructures, la col·laboració i els intercanvis culturals i educatius entre França, Espanya i Andorra.

Ahir, el consell de ministres espanyol va donar el vistiplau a un protocol d’esmena que permetia al Principat passar a ser membre de ple dret, amb capacitat de decisió i vot, dins els termes previstos en el tractat de Baiona tancat el 1995. Es tracta d’una simple formalitat, ja que el mateix cap de Govern, Jaume Bartumeu, ja va anunciar que les negociacions estaven força avançades tant amb França com amb Espanya, i que l’entrada era un fet imminent. Fins ara, Andorra ja formava part de la CTP, i podia gaudir d’alguna part dels fons destinats a la millora de les infraestructures i la comunicació en el marc de la cooperació entre estats veïns, però no tenia capacitat de decisió ni vot, cosa que ara canviarà després de la decisió que ahir va prendre l’executiu espanyol. Diversos representants de la Unió Europea ja van manifestar durant el juny de l’any 2008 que determinats instruments de cooperació fronterera podrien beneficiar estats que no hi pertanyin.

El protocol signat ahir pels espanyols implicarà, a mitjà termini, la creació d’un organisme per part del Govern que permeti el seguiment de la participació del país en els projectes de la CTP i que garanteixi la simetria amb Espanya i França.

pdf3.jpg