La ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, va comparèixer ahir davant la Comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient. Rodríguez va informar, durant una llarga sessió de dues hores i mitja, quines han de ser les línies estratègiques per tal de millorar els tres objectius bàsics marcats pel Ministeri de Salut: una millor planificació de recursos, millorar l’avaluació i el control de la gestió i fer reformes en el finançament.
En aquest sentit, un dels punts més importants i conflictius a la vegada tractats ahir va ser el del pressupost de la CASS, que manté una tendència deficitària els últims anys. Segons va informar Rodríguez, s’està treballant en un avantprojecte pel nou pressupost, perquè en els últims anys està patint un creixement exponencial de les despeses. “Hem passat de 2 milions de dèficit a 22 milions, i l’any vinent serien 45 milions”, segons va manifestar la ministra.
No obstant això, Rodríguez també va voler recalcar davant la comissió legislativa que l’objectiu no és “tombar cap pressupost de la parapública”, sinó que s’ha encarat el treball d’una altra manera “per analitzar com es poden disminuir les despeses”. Per aquest motiu, s’elaborarà un pla de viabilitat.
POLÈMICA LLIURE ELECCIÓ
Rodríguez, en la seva presentació de treball i línies estratègiques, va explicar que un dels punts bàsics és el treball per potenciar la figura del metge de capçalera i l’atenció primària. La potenciació d’aquest professional, però, no implica la desaparició de la lliure elecció del metge per part del pacient, sinó “d’una regulació específica per evitar l’actual descontrol”, va explicar la ministra de Salut, Benestar i Treball.
L’eix d’actuació principal del ministeri és el de liderar totes les polítiques sanitàries, motiu pel qual s’ha reorganitzat l’ens en dues parts diferenciades: la Salut Pública i l’Organització de Recursos. Aquests dos blocs tractaran aspectes específics com ara les polítiques de promoció i prevenció de salut, la millora de les polítiques d’atenció, especialment en els grups de joves i de gent gran, i les polítiques de qualitat.
Un cop finalitzada l’exposició per part de la ministra, va ser el torn dels diferents grups parlamentaris, que van mostrar-se majoritàriament d’acord amb les noves polítiques, ja que “segueixen una línia continuista respecte a l’anterior legislatura”, va manifestar Olga Adellach, de Coalició Reformista. Per la seva banda, Òscar Encuentra, d’ApC, també va fer una valoració positiva, tot i que es va mostrar “preocupat” pel fet que “circumstàncies polítiques o fins i tot pressupostàries” modifiquin aquesta actuació del nou ministeri. Finalment, Daniel Armengol, de CR, va mostrar-se sorprès pel fet que el discurs de la ministra fos diferent als plantejaments que els socialdemòcrates portaven al programa electoral en tema sanitari.