Els Bombers tornaran a oferir el transport sanitari en dues setmanes

Autor: pepa gallego
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 2 d'Octubre de 2009

El cos de Bombers tornarà a oferir el transport sanitari tal com va avançar aquest rotatiu. El protocol d’actuació per compartir aquest servei amb una empresa de transport privat, el SUM, i els Bombers s’està finalitzant, i només en qüestió de setmanes, tal com va dir ahir el ministre d’Interior, Víctor Naudi, es posarà en pràctica.

Amb aquest protocol s’especificarà en quines intervencions els Bombers faran el transport, com ara en accidents a barrancs o en alta muntanya i d’altres, així com en quins incidents actuaran en la part de salvament i en quins en el transport sanitari. “L’objectiu és millorar el protocol que es va aprovar abans d’eleccions per fer-lo més eficaç”, va manifestar el secretari d’Estat d’Interior, Bruno Bartolomé. El Centre Regulador del SUM serà el que a través de la trucada d’emergències dirigeixi qui serà el que actuï segons la gravetat del cas. En sortides a l’exterior i en pistes ho farà l’empresa privada.

Aquesta novetat forma part del nou projecte que ahir van presentar Naudi i Bartolomé pel que fa al replantejament de l’estructuració del Departament d’Extinció de Prevenció d’Incendis i Salvament. Un nou esquema que es basa en el plantejament del projecte del 2006 del conegut coronel Axel Bousses, que, segons va dir Naudi en la legislatura passada, no es va tenir en compte.

Aquest nou plantejament suposa potenciar la part de formació, incrementant-la en 40 hores setmanals. Aquesta part es pretén promoure en l’àmbit divulgatiu en què els Bombers també podran formar a empreses i centres escolars en matèries de salvament, entre d’altres. A més, es preveu un intercanvi de formació amb altres cossos dels diferents països veïns.

Amb aquest nou projecte d’estructuració del cos s’opta per l’especialització i ja s’ha confirmat la creació d’un grup específic d’enderrocs format per bombers que ja tenien aquesta formació. A més, també es crearan altres grups de suport per als equips de muntanya, donades les experiències dels darrers anys amb rescats de muntanyencs.

L’organització i planificació del sistema del torn anirà relacionada amb el plantejament d’assignacions que s’està desenvolupant a través d’un concurs intern en què es valoraran condicions com ara l’antiguitat per designar les destinacions. El planning, doncs, canviarà i es farà de manera anual amb previsions de guàrdies mensuals. En el parc mòbil s’impulsarà un pla d’amortització per a una millor rendibilitat.

pdf3.jpg