Eric Woerth o el “signe fort” del goig francès

Autor: Toni Solanelles
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 22 de Setembre de 2009

Que el ministre francès del Pressupost en persona, Eric Woerth, es desplaci fins al Principat per firmar el conveni d’intercanvi d’informació fiscal es considera prou significatiu. Molt, fins i tot. I això, malgrat que el titular de les finances franceses estigui de  minigira per firmar acords amb altres països. “És important. És un signe fort per part francesa”, assegurava ahir el màxim responsable del ministeri d’Afers Exteriors, Xavier Espot, tot just ar ribar de San Marino i a punt d’agafar les eines necessàries per enfilar rumb a Nova York i assistir a la cimera de les Nacions Unides (ONU).

Woerth serà ben aviat a l’edifici administratiu. Abans de les 9 del matí està previst que hi comparegui. El cap de l’executiu, Jaume Bartumeu, serà qui correspondrà un dels homes clau del gabinet liderat per François Fillon i aixoplugat per Nicolas Sarkozy. Espot va valorar la importància de l’assignatura d’aquest matí. I va destacar la presència del ministre del Pressupost, un dels pocs ministres francesos que haurà viatjat fins al Principat en visita oficial en molts anys. “Estan contents amb nosaltres, si no, no només no hauria vingut el ministre a Andorra, sinó que ens haurien fet anar a signar a París”. I el ministre d’Exteriors hi va afegir:  “França està molt ben predisposada amb nosaltres. Aquesta és la lectura que s’ha de fer després dels delicats moments que es van viure amb el Govern anterior.” Per Espot, l’executiu de l’Estat veí del nord ha valorat el fet que “vam dir que faríem els deures i els estem fent”. I va comparar la situació actual amb la que es va viure quan “Sarkozy trucava a la porta d’Andorra i ningú no li obria”, fet que hauria comportat, segons el titular d’Exteriors, l’enuig posterior i la forta pressió exercida pel president francès i Copríncep d’Andorra.
MOLT HONORABLE

Tot l’executiu liderat per Jaume Bartumeu ha estat molt centrat aquests primers mesos a poder complir la Declaració de París. Els ministeris de Finances i d’Afers Exteriors són els que més han hagut d’esforçar-s’hi. Però la feina està valent la pena. O això és el que es desprèn de les paraules d’un Xavier Espot que considera “molt honorable” poder arribar a la cimera del G-20 amb cinc acords signats vist “com s’ha arribat de tard als llocs”. Espot va ressaltar que la Llei que facilita la signatura dels convenis es va aprovar fa una quinzena de dies. I que a partir d’aquí “s’ha fet un esforç brutal” per poder tancar pactes. Arribar a signar no és poca cosa: “L’agenda andorrana no és pas la primera ni la més influent del món.” L’executiu espera tancar ben aviat l’acord amb Espanya. El ministre va assegurar ahir que resten “qüestions de detall”. I simbòlicament hi va afegir: “S’han de mirar els punts i les comes.”

pdf3.jpg