L’ajut d’atur requerirà 3 anys cotitzats

Autor: Aleix Tugas
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 22 de Setembre de 2009

L’ajut per als aturats que el Govern està treballant per posar en marxa requerirà un mínim de 36 mesos de cotització, que a més hauran d’estar compresos en els darrers cinc anys. És un dels requisits particulars per beneficiar-se’n que va explicar ahir la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, acompanyada del secretari d’Estat, Jesús de Tena. A més, el reglament també especifica que els darrers 90 dies de cotització de l’interessat hauran de constar de manera ininter­rompuda. Cal recordar que, com a màxim, la pensió serà de 916 euros mensuals, el salari mínim, tret de si es conviu amb familiars que tinguin prou ingressos per arribar al llindar econòmic de cohesió social (LECS).

La ministra Rodríguez va declarar que es tractava d’una mesura urgent, i que l’objectiu que s’havia marcat l’executiu era d’anar avançant a poc a poc fins a una prestació d’atur contributiva. Per altra banda, De Tena va voler que quedés molt clar que només percebrien l’ajut les persones que haguessin perdut la feina “de manera involuntària”. No es considera així quan hi ha un “acomiadament justificat”, “el desistiment unilateral” sense justificació o “la resolució del contracte per mutu acord de les parts”.

Quan es va anunciar la mesura, encara no hi havia 300 persones inscrites al Servei d’Ocupació. Segons De Tena, l’anunci de la mesura per part de Jaume Bartumeu fa dues setmanes ha provocat un increment significatiu dels interessats, d’unes 30 persones, xifra que suposa una pujada de més del 10 per cent. La ministra hi va afegir que aquest no és el nombre total de persones que podrien rebre la prestació, ja que és possible “que la quantitat de gent a l’atur en aquests moments sigui més important”.

POSSIBLE PRÒRROGA
Com ja va avançar el cap de Govern, la durada de la prestació és de sis mesos, a menys que la persona interessada trobi feina, o bé es deixi de complir algun dels nou requisits especificats. No obstant això, ahir el secretari d’Estat va anunciar que tindran dret a una pròrroga de tres mesos més d’ajudes els majors de 55 anys. Així mateix, si el beneficiari té familiars a càrrec que cohabiten amb ell, és a dir, “assegurats indirectes”, també tindrà dret que s’allargui la prestació durant tres mesos més.

Val a dir que per a aquesta prestació també són aplicables tots els requisits generals, establerts al reglament de prestacions socials que ja va aprovar l’executiu anterior. A més, se’n podran beneficiar tots els que hagin perdut el lloc de treball durant el 2009.

La ministra apunta el possible final de les quotes
La ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, va aprofitar la compareixença pública d’ahir per fer un esbós de les reformes estructurals del sistema econòmic que l’executiu vol tirar endavant. Un dels temes que la ministra vol posar damunt la taula com abans millor és el sistema de les famoses quotes d’immigració, que segons ella requereixen “una reflexió profunda i a curt termini”. La ministra va apuntar que calen mecanismes més flexibles, que a més vagin acompanyats d’una anàlisi més “profunda i correcta” del mercat laboral. Així, la titular de Treball va posar en relleu que actualment les bases de dades del Govern sobre aquest tema “no són prou fiables”, i vol que s’estudiï un sistema per treballar amb dades més “sanejades i acurades”. També va insistir en la necessitat de fer més fluid el diàleg amb les patronals i la resta d’entitats del món laboral. La titular de Treball també ha al·ludit al ministeri d’Educació, ententent que hi haurà una part de col·laboració important a l’hora de formar els futurs professionals. Igualment, Rodríguez proposa que es tirin endavant poítiques de reciclatge i orientació professional. Per acabar, va apuntar que dissenyaria un pla de diversificació.

pdf3.jpg