EL PS ESTRENA UNA EXECUTIVA SENSE EL SUPORT D’UN 20% DELS ASSISTENTS

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 20 de Setembre de 2009

Havia de ser un congrés plàcid. El primer en el qual els Socialdemòcrates arribaven com a partit de Govern, com a primera força al Consell General, amb el major nombre de militants del país i present a totes les parròquies amb les mateixes sigles.

I malgrat això, l’ombra del sector crític va planar sobre els 180 assistents del Partit Socialdemòcrata, que ahir celebrava el novè congrés ordinari d’ençà que va ser constituït.

La candidatura de la nova executiva, en la qual es proposava Jaume Bartumeu com a nou president del PS, Ferran Goya com a primer secretari i David Ríos com a secretari d’organització, va obtenir el beneplàcit de 142 dels presents. En canvi, 37 persones van votar en blanc, i una va emetre un vot nul. El nou primer secretari va admetre algunes tensions en el si del partit en el debat, tot i que va acceptar que “de tant en tant la gent té dret a passar-se”. També va deixar clar que “la votació ha estat clara, però els vots nuls i els blancs mereixen atenció i valoració”. Precisament, un dels primers objectius que es va marcar Goya va ser formar una executiva “integradora, i oferirà hospitalitat a totes les sensibilitats del partit”.

El discurs emocionat de Goya després de ser elegit va anar precedit d’una advertència de la ja expresidenta Mariona González: “Gràcies, Ferran, i no pateixis, que serem exigents amb tu, tant com tu ho has estat amb nosaltres”, potser per recordar l’intent d’eleccions primàries que Goya va protagonitzar el març del 2008. Un altre discurs emocionat va ser el de Francesc Casals, per dir adéu als cinc anys en què ha ocupat el càrrec de primer secretari. “Ha estat l’honor més gran de la meva vida política”, va declarar.

RETORN DE LA DRETA FEROTGE

Una de les coses que més va sorprendre del congrés, a part de l’absència del síndic general, Josep Dallerès (que es trobava fora del país), és que el primer discurs de Jaume Bartumeu com a nou president de la formació va ser fortament antiliberal. De fet, el líder socialdemòcrata va parlar d’una “ofensiva de la dreta per provar de bloquejar-nos”, i va retreure a l’oposició que ningú no li va discutir a Albert Pintat que havia de governar “quan tenia els mateixos consellers que nosaltres”. També va afirmar que “hi ha un intent indissimulat de negarnos el dret a governar”. En tot cas, va voler posar en relleu que “hem fet més feina nosaltres en tres mesos que els liberals després de catorze anys”, en referència als acords d’intercanvi de dades que tot just s’acaben d’aconseguir. “El que de debò fa mal als liberals és la feina feta”, va afegir. En tot cas, Bartumeu va comparar-los a una bicicleta estàtica: “Volen que no es mogui mai del lloc”.

RETRETS A EUSEBI NOMEN

A Andorra pel Canvi, els hipotètics socis de legislatura del PS, Bartumeu ni tan sols s’hi va referir de manera directa. Subtilment, al·ludia a la força que lidera Eusebi Nomen quan va assegurar que no s’havia de fer cas de la “retòrica radical”. “Molts ciutadans es demanen per què hi ha tanta confrontació i batalla política estèril”, va explicar Bartumeu, que a més va qualificar la darrera sessió del Consell General com “un espectacle lamentable”, amb clara referència a les reserves d’esmena que Nomen va fer votar una per una. Per tancar el congrés, el president del partit i cap de Govern va arengar els militants per tal de treballar i no caure en els errors passats dels liberals “que es pensaven que els despatxos de l’administració eren seus”. “Necessitem un partit fort i cohesionat, per poder defensar l’interès general per damunt dels particulars”, va argumentar Bartumeu. Finalment, va recordar que “hem guanyat les eleccions. Tenim o no tenim un espai?”

pdf2