BARTUMEU I GOYA LIDEREN L’EXECUTIVA EN UN CONGRÉS SENSE SORPRESES

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 20 de Setembre de 2009

Sense sorpreses i sense que els temuts vots en blanc aigualissin la festa. Els socialdemòcrates van celebrar ahir el 9è congrés de la formació que va renovar totalment l’executiva amb l’elecció del cap de Govern, Jaume Bartumeu, com a president i de Ferran Goya com a primer secretari. Amb 147 dels 180 vots favorables al nou comitè directiu, el PS es prepara per encarar una etapa totalment nova: la del Govern.

Finalment, tot i la tensió viscuda en els darrers dies a l’hora de tancar la candidatura única, no hi va haver un gran nombre de vots en blanc que entelessin l’elecció de la nova cúpula socialdemòcrata. Ni el malestar d’alguns militants, principalment d’Andorra la Vella, per la manera en què s’havia confeccionat la llista ni l’aparició, fa uns mesos, del corrent intern Esquerra Socialista es van traduir en un vot de càstig en forma de sufragis en blanc.

Amb tot, el nou primer secretari va fer una crida a integrar tots els crítics o descontents amb l’elecció de la nova cúpula. Goya va considerar “normals” les tensions a l’hora de configurar les llistes, però va rebutjar de ple que hi hagués hagut cap “imposició″. “De vegades, quan un es resisteix a imposicions d’altres, pot semblar que estar imposant i això m’ha passat a mi, que he hagut de resistir-me i no acceptar certes imposicions”, va explicar el primer secretari minuts després del final del conclave. L’apel·lació al consens i a la integració tenia encara un pes més significatiu venint de Goya, que fa un any i mig va intentar disputar a Bartumeu la candidatura socialdemòcrata a cap de Govern.

Totes les ponències que van arribar al congrés van sortir aprovades, a excepció de dues: una de contingut divers i que no contenia cap proposta de resolució i una altra, presentada pel Síndic general, Josep Dallerès, que proposava fixar un màxim de 200 euros a les quotes especials que han de satisfer els militants amb càrrec polític remunerat.

“EN NOMÉS NOU ANYS”

En el parlament de cloenda, Bartumeu va glossar els nou anys d’existència del PS, des de la fundació a l’hotel Babot d’Ordino el 2000. “Pocs pensàvem que el PS seria el primer partit del país en nombre de militants i en nombre de vots”, va dir Bartumeu, “en només nou anys”.

Bartumeu va reprendre el seu discurs de la nit electoral del 26-A per demanar el suport i la col·laboració de tots els afiliats en el nou repte que encara el PS: el de governar en un moment molt complicat, amb majoria relativa al Consell i amb una oposició poc disposada a fer-li la vida fàcil. “La majoria social i política d’aquest país vol que es respecti el resultat electoral i que es tiri endavant el canvi necessari”, va afirmar Bartumeu per respondre a “aquells que ens neguen a nosaltres la legitimitat per governar amb 14 consellers que li reconeixien al Partit Liberal la legislatura passada”.

SUPORT DEL PSC

Els socialdemòcrates van comptar ahir amb l’eurodiputada del PSC i vicepresidenta del Grup dels Socialistes i els Demòcrates europeus al parlament d’Estrasburg, Maria Badia. Badia va encoratjar els socialdemòcrates a posar l’èmfasi en les qüestions socials, com ara l’atur i el benestar, i a fer “molt bona feina”.

pdf2