Andorra signa amb Liechtenstein i Mònaco en l’esprint cap al G-20

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 19 de Setembre de 2009

La marató del Govern socialdemòcrata per arribar a la cimera del G-20 del 24 de setembre de Pittsburgh amb el nombre màxim d’acords d’intercanvi de dades fiscals firmats va continuar ahir amb la signatura dels convenis amb Mònaco i Liechtenstein. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va rubricar l’acord amb Mònaco a l’edifici administratiu del Govern mentre que el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va anar a Vaduz per firmar l’acord amb Liechtenstein.

Amb una estranya ironia les agendes diplomàtiques es van conjurar per fer que els tres principats europeus, que fins a l’abril van tenir la dubtosa dignitat d’integrar en exclusiva la llista negra de paradisos fiscals de l’OCDE, signessin l’intercanvi de dades mutu el mateix dia. Els representants dels tres microestats, però, estaven ahir massa ocupats en complir amb els seus compromisos internacionals com per fixar-se en aquesta coincidència. Després d’un recés durant el cap de setmana, l’esprint continua dilluns a San Marino i dimarts altra vegada al Principat per rubricar l’acord amb França.

“Un cop firmats els cinc acords, informarem els representants dels coprínceps i ho posarem en coneixement de l’OCDE”, va dir Bartumeu. Segons el cap de Govern, no cal esperar a la ratificació al Consell General i posterior manifestació del consentiment per part dels coprínceps per tal que el comptador d’acords de l’OCDE, que Andorra té actualment a zero, es comenci a moure amb l’objectiu d’assolir durant la tardor els 12 acords necessaris per sortir de la llista grisa, la dels països que no cooperen en matèria fiscal però que s’han compromès a cooperar. Mentre Bartumeu signava a Andorra la Vella l’acord amb la directora general del Departament de Relacions Exteriors de Mònaco, Mireille Pettiti, Espot feia el mateix a Vaduz amb el primer ministre i ministre de Finances de Liechtenstein, Klaus Tschütscher. Poc després, el cap de la diplomàcia andorrana participava en un dinar ofert pel príncep Nikolaus von Lichtenstein, ambaixador del seu país a la Unió Europea. Poc després de la signatura de l’acord, segons va informar ahir France Presse, les autoritats del principat alpí van destacar el compromís de tots dos països a concloure un conveni per aixecar la doble imposició (CDI) en un futur proper.

CONFIDENCIALITAT

Bartumeu es va referir ahir a l’exigència del president del Grup d’Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, perquè el Govern faci públics els acords tant bon punt els firmi. Segons Nomen, l’Executiu hi està obligat en virtut del pacte de legislatura que té subscrit amb ApC. El cap de Govern va explicar que els acords són confidencials fins que no se n’hagi informat als coprínceps i que el pacte de legislatura no incloïa res al respecte. “De cap manera hauria rubricat un acord que m’obligués a lliurar abans d’hora documents sotmesos a la confidencialitat”, va afirmar Bartumeu. Qui vulgui els acords haurà d’esperar a dimecres.

pdf3.jpg