La consellera de Treball de la Generalitat de Catalunya, Mar Serna, ha proposat al ministre de Treball i Immigració espanyol, Celestino Corbacho, i al Grup Socialista al Congrés dels Diputats que els treballadors fronterers que diàriament es desplacen fins a Andorra puguin cobrar l’ajuda al retorn dels emigrants en cas de quedar-se sense feina
Així ho va explicar la mateixa Serna ahir a la tarda després d’una reunió amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez.
Serna va mostrar la seva “preocupació per la manca de prestació d’atur dels treballadors transfronterers”, una situació que la consellera catalana vol pal·liar amb l’ampliació de l’ajuda al retorn dels emigrants. Serna ha aprofitat la tramitació del reial decret llei espanyol que ha d’establir un subsidi de 420 euros per a totes aquelles persones que hagin esgotat la prestació d’atur per fer arribar aquesta demanda als seus companys socialistes espanyols. Si l’esmena proposada per la consellera prospera, els fronterers que estiguin a l’atur es podran beneficiar de la mesura a partir del gener vinent.
De fet, si no s’establís alguna prestació per als transfronterers aturats, s’entraria en una situació força paradoxal. D’una banda, els aturats espanyols que treballen a Espanya cobrarien o bé l’atur o bé el subsidi de 420 euros que vol instaurar el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero. D’altra banda, els treballadors espanyols residents a Andorra podrien gaudir de l’ajuda al retorn de l’emigrant si es quedessin sense feina al Principat i decidissin tornar a Espanya. En canvi, els treballadors transfronterers no cobrarien cap tipus de subsidi.
Segons va explicar Serna, es tractaria d’un subsidi de 421,79 euros que es cobraria en cas d’atur i sempre i quan no es rebés cap altra prestació. La durada del subsidi seria d’uns sis mesos prorrogables, si es mantenen les condicions, fins a un màxim de 18 mesos. Els potencials beneficiaris serien els 2.000 o 2.500 treballadors que, aproximadament, es desplacen cada dia des de l’Alt Urgell i la Cerdanya fins al Principat. Les demandes i les concessions de les ajudes se centralitzarien des de les oficines del Departament de Treball de la Seu d’Urgell.
La d’ahir va ser la primera trobada d’una sèrie de contactes que el Govern vol mantenir amb la Conselleria de Treball de la Generalitat per aprofundir en el diàleg social i la concertació per lluitar contra l’atur i pal·liar els seus efectes. “Avui és el primer dia, però hi haurà un procés intens de cooperació i col·laboració”, va explicar Serna. Bartumeu, per la seva banda, es va mostrar molt interessat a seguir mantenint contactes, tant en àmbit tècnic com polític, per “aprendre d’aquells que tenen més experiència que nosaltres” en matèria de cobertura social dels aturats, polítiques actives d’ocupació i programes de formació. Tots aquests intercanvis entre Andorra i Catalunya s’emmarquen en l’acord de cooperació signat entre el Govern i la Generalitat el 29 de gener d’aquest any i que ara tots dos executius volen omplir de contingut, “donar vida”, en paraules de Serna.
“PROMOURE EL CONSENS” PER L’ATUR
Durant la reunió, l’Executiu socialdemòcrata va aprofitar per exposar a Serna la prestació per desocupació que el Consell de Ministres va aprovar aquesta setmana. En la mateixa línia, Bartumeu va instar el Grup Parlamentari Socialdemòcrata a “promoure un ampli consens per establir una norma legal per donar cobertura a totes les persones que estiguin treballant a Andorra quan es trobin en situació de desocupació”. De fet, el treball en pro d’un consens per establir una assegurança d’atur contributiva i limitada en el temps era un dels compromisos programàtics amb què els socialdemòcrates van guanyar les eleccions del 26 d’abril.