Un nou pas per als transfronterers

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 19 de Setembre de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, van tenir ahir una reunió amb la consellera de Treball de la Generalitat, Mar Serna, que va suposar un pas endavant important en el reconeixement del col.lectiu transfronterer que treballa a Andorra però viu en territori català.

Així, en una trobada que va estar caracteritzada per la voluntat d’incrementar la cooperació en l’àmbit laboral entre la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Andorra, bàsicament a través del desenvolupament de l’Acord de Col·laboració que va signar aquest mateix any l’anterior Executiu liberal, es va anunciar que properament tindrà lloc una reunió de caire tècnic per posar en comú propostes pel que fa a les polítiques actives d’ocupació, fent especial èmfasi en itineraris d’acompanyament, orientació i formació a les persones desocupades. Ara bé, la reunió no només va servir per tractar qüestions genèriques, ja que es va donar un especial relleu a l’anàlisi de la situació dels treballadors i treballadores transfronterers catalans, que actualment se xifra entre 2.000 i 2.500.

La consellera de Treball va defensar la necessitat que el Ministeri de Treball i Immigració faci una modificació de la normativa per permetre als treballadors transfronterers que perdin la feina acollir-se al subsidi d’atur per a emigrants retornats. I en aquest sentit, Serna va avançar que ha demanat al Ministeri de Treball i Immigració espanyol i al Grup Socialista al Congrés dels Diputats que els treballadors transfronterers que treballen a Andorra i viuen a la Seu d’Urgell o a d’altres indrets puguin tenir una prestació equivalent a la que tenen els emigrants espanyols retornats. Més concretament, la proposta de la consellera consisteix en el fet que –aprofitant la tramitació al Congrés dels Diputats del reial decret llei pel qual es va aprovar la creació del subsidi de 420 euros per a les persones que han esgotat les prestacions o subsidis d’atur– es modifiquin també els requisits per accedir a aquest subsidi d’atur per a emigrants retornats, de manera que persones que, com els treballadors transfronterers, no han deixat de residir a Catalunya però han ocupat un lloc de treball a l’estranger –en aquest cas a Andorra– puguin rebre aquest subsidi. Un subsidi que consisteix en una prestació que dura sis mesos, prorrogables fins a un màxim de 18 mesos, i d’un import per a aquest 2009 de 421,79 euros. Ens trobem davant d’un trànsit de les declaracions de voluntats a les mesures reals per atendre un col.lectiu sovint oblidat. Només és un primer pas, però passet a passet és una bona manera de solucionar les coses.

pdf3.jpg