Bartumeu espera que l’OCDE vegi l’esforç fet

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 19 de Setembre de 2009

“El comptador es comença a moure”, va explicar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu. El líder socialdemòcrata es referia al nombre d’acords d’intercanvi d’informació que van realitzant els països que apareixen en alguna de les llistes de paradisos fiscals, que l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) vigila de prop

Bartumeu va explicar ahir que tan bon punt es comunica de manera oficial la signatura a l’organisme aquesta puja al marcador. Partint d’aquest criteri, el Principat ja en té tres dels dotze que se li reclamen.

Així, el cap de Govern espera que a la cimera del G-20 l’OCDE valori de manera adient l’esforç que s’ha fet per complir els estàndards internacionals, ja que “ens anem apropant a l’objectiu”. El 24 de setembre, quan se celebri la cimera de Pittsburgh, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, tindrà sota el braç 5 convenis d’intercanvi de dades.

Ahir era el torn dels principats de Mònaco i de Liechtenstein. El cap de Govern va rebre a l’edifici administratiu la directora general del departament de Relacions Exteriors monegasca, Mireille Pettiti, que es va mostrar d’acord amb el que va dir el cap de Govern, tot declarant que “mostrarem la bona voluntat de respectar els estàndards de transparència fiscal”, i va assegurar que les entitats internacionals “ho veuran”.

Tot i que el contingut concret dels acords es farà públic dimarts, quan conclogui la firma amb França, Bartumeu ja va avançar que sota cap concepte hi havia lloc a les “phishing expeditions”, o expedicions de pesca, una pràctica en la qual la jurisdicció interessada trametia una llista de sospitosos indiscriminada i sense aportar cap indici de sospita. També va recordar que, un cop els Coprínceps donin el consentiment d’Estat, només es podran sol·licitar dades d’exercicis fiscals a partir del 2010.

Mentrestant, el ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, es va desplaçar fins a Vaduz, la capital de Liechtenstein, per tancar el tercer acord. El va rebre el primer ministre i titular de Finances, Klaus Tschütscher. Potseriorment, Xavier Espot va ser convidat a un dinar amb el príncep de Liechtenstein, Nikolaus von Liechtenstein, i ambaixador de l’Estat prop de la Unió Europea, i amb Katja Gey, coordinadora de les negociacions fiscals designada per l’executiu del microestat. Espot es desplaçarà dilluns a San Marino.

Bartumeu nega l’acusació d’ApC

El líder socialdemòcrata no va voler entrar en profunditat “en el debat polític intern” en un moment en el qual hi ha present “una representant d’un país amic”, però sí que va voler deixar clar que Eusebi Nomen, president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC) es va equivocar en exigir-li el text de l’acord amb Mònaco abans de signar-lo. El líder centrista va acusar el Govern d’incomplir el pacte, ja que entenia que tenir el document en formava part, però Bartumeu va replicar que “no he signat cap acord que m’obligui que he de difondre textos confidencials del Govern”.

pdf3.jpg