La Generalitat de Catalunya ha demanat al Govern espanyol que els transfronterers que s’han quedat sense feina a Andorra puguin percebre algun ajut com a aturats. Així ho va anunciar la consellera de Treball, Maria del Mar Serna, que ahir va reunir-se amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu
La trobada també va servir per començar a concretar punts concrets mitjançant els quals es pot desenvolupar, en matèria laboral, l’acord de cooperació signat el gener passat entre les dues administracions, com per exemple l’assessorament a l’hora d’establir programes de reciclatge per a les persones sense feina.
Serna va manifestar que “estem preocupats per la situació d’aquests treballadors i especialment per la manca de prestació d’atur”. En aquest sentit, la consellera va explicar que s’ha demanat tant al ministre de Treball espanyol, Celestino Corbacho, com al grup socialista al Congrés que els transfronterers “puguin tenir un subsidi equivalent al del retorn per als immigrants”.
La política catalana va manifestar que ara hi ha una bona oportunitat per instaurar aquesta prestació, ja que es pot aprofitar la tramitació a la cambra dels diputats del projecte de llei que ha de desenvolupar els ajuts per als aturats que han esgotat el subsidi. “Pot ser una bona oportunitat per encaminar això, mitjançant les esmenes que es presentaran”, va comentar Serna. La consellera va xifrar entre 2.000 i 2.500 el nombre de transfronterers, però va admetre que “no sabem quants estan sense feina”. També va augurar que “si aconseguim incorporar-ho a la llei, podria estar vigent a inici de l’any vinent”.
SUPORT DEL GOVERN
En aquest sentit, Bartumeu va remarcar la necessitat que aquesta petició tiri endavant, ja que els transfronterers no poden optar a la prestació no contributiva per als treballadors que s’han quedat sense feina, el reglament de la qual està previst que es presenti dilluns vinent. “Més que complementària, és necessària”, va apuntar el màxim responsable de l’executiu, que també va avançar que es faran gestions davant el govern espanyol per pressionar en suport de la demanda. “En les properes reunions que mantinguin els ministres d’Exteriors es parlarà dels problemes que afecten els dos països, i aquest és un dels que preocupa”, va afirmar.
Bartumeu també va recordar que la prestació que ara s’instaurarà “és transitòria” i va refermar que l’objectiu és legalitzar l’assegurança contributiva d’atur que es defensava en el programa electoral del PS. “Ja hem demanat al grup parlamentari que promogui un ampli consens al Consell General per establir una norma legal que doni cobertura a aquells treballadors que es quedin sense feina de forma involuntària”, va revelar el cap de Govern.
L’associació aplaudeix que “per fi” s’impulsi “una mesura concreta”
Després de la reunió a Govern, la consellera de Treball, Mar Serna, va entrevistar-se també amb la presidenta de l’Associació de Transfronterers, Rosa Badalamenti. La dirigent de l’entitat va valorar de forma molt positiva la demanda feta des de la Generalitat al govern espanyol d’establir una prestació per als aturats. “Per a nosaltres és una gran notícia. Per fi hi ha una mesura concreta que es pot tirar endavant”, va indicar Badalamenti. La trobada també va servir perquè Serna s’oferís per fer arribar les preocupacions del col·lectiu al ministre de Treball espanyol, Celestino Corbacho, i perquè es parlessin d’altres inquietuds, com ara la de la cobertura sanitària. A més, la presidenta de l’associació va fer arribar a Serna el malestar pel fet que l’ajut als aturats que preveu instaurar el Govern “estigui vinculat a la residència, fet que ens exclou”. Baladamenti va deixar clar que “estem preocupats per aquesta possibilitat” i va demanar a la consellera que traslladés aquesta preocupació a les autoritats andorranes.