Espot signa a Viena el primer dels dotze acords exigits per l’OCDE

Autor:
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 18 de Setembre de 2009

Andorra ja ha signat el primer acord d’intercanvi de dades fiscals. El ministre d’Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va rubricar ahir a Viena el primer dels dotze acords que han de permetre al Principat sortir de la llista grisa de paradisos fiscals de l’OCDE i concloure, quan el model fiscal estigui enllestit, convenis per aixecar la doble imposició (CDI).

Espot i el secretari d’Estat de Finances d’Àustria, Andreas Schrieder, van rubricar l’acord ahir al matí a Viena. El d’ahir és el primer dels cinc convenis que el Govern té previst rubricar abans de la cimera del G-20 del 24 de setembre a Pittsburgh. Espot serà avui a Vaduz per signar l’acord amb Liechtenstein, mentre que el cap de Govern, Jaume Bartumeu, firmarà el conveni amb Mònaco aquest migdia a l’edifici administratiu. Dilluns Espot signarà a San Marino amb la República Sereníssima i Bartumeu farà el mateix al Principat amb el ministre del Pressupost francès, Éric Woerth.

Andorra no arribarà a la cimera del G-20 amb els deures totalment fets, però sí havent donat mostres de la voluntat de fer-los. Segons les previsions de l’Executiu, durant la tardor s’acabaran de signar els dotze acords que calen per abandonar la llista grisa de paradisos fiscals de l’OCDE. La intenció de l’Executiu era firmar el primer dels 12 acords amb França, ja que aquest era, a causa de la crisi de l’hivern passat amb el copríncep francès, el més significatiu dels convenis. L’atapeïda agenda del ministre de Pressupost francès, però, va obligar a posposar la signatura fins dimarts i França serà, per tant, el cinquè país a rubricar l’acord.

D’altra banda, la visita d’Espot a Viena va servir per tractar altres assumptes bilaterals d’interès per a Andorra. Les autoritats austríaques van oferir un dinar a la delegació andorrana, integrada per Espot, la directora general d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Eva Descàrrega, i l’assessora a l’Ambaixada d’Andorra a Àustria, Marta Salvat. El dinar va servir per parlar del futur de les relacions del Principat amb la Unió Europea, així com d’altres assumptes bilaterals relacionats bàsicament amb el comerç i el turisme. Espot va aprofitar per convidar les autoritats austríaques a visitar el Principat en els propers mesos.