Els Verds critiquen CR i ApC per especular amb el bloqueig

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 18 de Setembre de 2009

Des que les eleccions passades els van tornar a deixar fora del Consell General, els Verds s’han conjurat per fer una oposició “constructiva i positiva” tot i no tenir veu al parlament. I per demostrar-ho, ahir es van desmarcar del que els ecosocialistes consideren una oposició “irresponsable”, que és la que fan la Coalició Reformista i Andorra pel Canvi.

La presidenta dels Verds, Antònia Escoda, va criticar, sense citar-los explícitament, els reformistes i ApC per especular amb la possibilitat d’un bloqueig. Escoda va censurar la “irresponsabilitat política de parlar de noves eleccions al juny” perquè “Andorra no pot estar mesos aturada només perquè alguns no volen garantir l’estabilitat d’aquest Govern”. Per si no quedava clar, la presidenta ecosocialista va reblar el clau: “Els que s’hi han estat 14 anys i han deixat el país en l’estat en què està, el mínim que poden fer és donar una mica d’aire al Govern”.

Per als Verds hi ha dues prioritats que no poden esperar més: d’una banda, els estralls que la crisi econòmica està fent, especialment entre els més desafavorits, i, de l’altra, la necessitat d’avançar en la definició d’unes noves relacions amb Europa. En aquest sentit, van tornar a instar ahir l’Executiu socialdemòcrata a tirar endavant les mesures de xoc contra l’atur anunciades i a no posposar el debat de l’assegurança d’atur. En l’àmbit de les relacions europees, tot i no ser presents a les institucions, els ecosocialistes van anunciar que seguiran fent la seva feina paral·lela: fa unes setmanes van participar en una nova reunió amb els Verds de Catalunya, el sud de França, el País Valencià i les Illes Balears i a l’octubre aniran al congrés dels Verds europeus.

REUNIÓ AMB BARTUMEU

Escoda, acompanyada del vicepresident del partit, Josep Más, i de l’expresidenta i responsable de relacions internacionals de la formació, Isabel Lozano, es va reunir ahir al matí amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu. La trobada, a proposta del cap de Govern, va servir perquè els ecosocialistes coneguessin de primera mà l’estat de l’intercanvi de dades fiscals, un avenç que els Verds van celebrar perquè, en paraules d’Escoda, “sempre hem estat defensors de la transparència fiscal”. En els propers dies, els ecosocialistes tenen previst reunir-se amb els diversos ministres per posar-se al dia de les polítiques sectorials de l’Executiu i poder seguir amb la seva tasca d’oposició “positiva”. Entre els Verds i el PS els temps estan canviant.