El Govern aprova les lleis fiscals davant la manca de consens previ

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 17 de Setembre de 2009

Amb consens previ o no, els projectes de llei que han de definir la imposició directa arribaran aquesta setmana al Consell General. El Consell de Ministres va aprovar ahir els tres textos dels projectes de llei de l’impost de societats, de l’impost de la renda de les activitats econòmiques i de l’impost de la renda dels no residents fiscals. Després que els tres grups parlamentaris rebessin els textos fa unes setmanes i davant la impossibilitat d’arribar a un consens previ, com l’assolit en la llei d’intercanvi de dades fiscals, el Govern que encapçala Jaume Bartumeu va decidir fer el pas per iniciar la tramitació parlamentària del paquet de lleis.

Segons va explicar ahir el cap de Govern, dels tres grups parlamentaris, només els socialdemòcrates han fet arribar alguns dels seus “comentaris” a l’Executiu, però ni la Coalició Reformista ni Andorra pel Canvi han volgut participar en el consens previ. “El president del Grup Reformista Joan Gabriel va declarar a dues emissores de ràdio que, contràriament al que teníem acordat, no volia arribar a una revisió prèvia dels textos”, va declarar Bartumeu després de la reunió del Consell de Ministres d’ahir. Com que l’acord previ amb Andorra pel Canvi ja el dóna per impossible, l’Executiu va decidir enviar els projectes de llei al Consell aquesta setmana per a què comenci la seva tramitació a la Comissió de Finances i els tres grups hi facin les esmenes pertinents.

Bartumeu es va mostrar obert a totes les aportacions de les tres forces amb presència parlamentària, sempre i quan això no afecti els elements essencials de les tres lleis, com és el tipus impositiu. El cap de Govern va explicar que, segons es preveia al programa electoral del PS (i també al dels reformistes), s’ha optat per un tipus del 10%, que és el “topall mínim” que s’accepta a Europa. “Tot el que quedi per sota d’aquest mínim seria fer dúmping fiscal o concurrència deslleial”, va argumentar Bartumeu.

En certa manera, la decisió d’enviar els tres textos al Consell podria buscar posar contra l’espasa i la paret els reformistes, ja que els projectes de llei aprovats ahir tenen moltes coincidències amb el que CR va defensar durant la campanya electoral i són molt similar als que en el seu dia va deixar preparats el darrer Govern liberal.

EL CAMÍ CAP ALS CDI

Bartumeu va insistir ahir en la necessitat d’agilitzar l’aprovació dels tres projectes de llei, tot i que l’Executiu no demanarà la tramitació d’urgència, amb la vista posada en la negociació dels convenis per aixecar la doble imposició (CDI), que han de ser el següent pas després de la signatura dels acords d’intercanvi de dades fiscals. El cap de Govern va afirmar que les lleis fiscals poden estar aprovades abans de final d’any, moment en què es podrien començar a signar els CDI.

pdf3.jpg