Andorra signa avui el primer acord d’intercanvi de dades amb Àustria

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 17 de Setembre de 2009

Andorra arribarà a la cimera del G-20 a Pittsburgh del 24 de setembre amb cinc acords d’intercanvi d’informació fiscal rubricats i amb els altres set en vies d’estar rubricats en breu. El primer dels 12 acords necessaris per sortir de la llista grisa de l’OCDE se signa avui a Viena.

Segons va informar el cap de Govern, Jaume Bartumeu, després de la reunió del Consell de Ministres d’ahir, el ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, viatjarà avui a Viena per rubricar el primer dels acords amb Àustria.

L’atapeït calendari de signatures continuarà demà a Vaduz, quan està previst que Espot signi l’intercanvi de dades amb Liechtenstein. També demà, la directora general del Departament de Relacions Exteriors de Mònaco, Mireille Pettiti, es desplaçarà a Andorra per rubricar amb Bartumeu l’intercanvi de dades entre tots dos principats. La setmana vinent continuaran les firmes: dilluns Espot viatjarà a San Marino i dimarts Bartumeu es reunirà a Andorra amb el ministre del Pressupost francès, Eric Woerth.

Finalment, doncs, França no serà el primer país a rubricar amb Andorra l’intercanvi de dades, tal com el Govern havia informat en un principi seguint les peticions de la presidència de la República. L’atapeït calendari institucional del ministre Woerth, que la setmana vinent comença una roda de visites per signar acords fiscals, ha obligat a avançar les signatures d’altres acords per tal d’arribar a la cimera del G-20 amb els deures avançats.

Bartumeu va assegurar que, tot i no arribar a Pittsburgh amb els 12 acords firmats, els cinc convenis posaran Andorra en un “escenari distint i molt més positiu que el que teníem fa tres mesos”, quan els socialdemòcrates van arribar al Govern, i que, en qualsevol cas, “la comunitat internacional sap que no ens aturarem en aquests cinc”.

ITÀLIA I BÈLGICA, A PROP

El Consell de Ministres va donar ahir llum verd al text dels acords que el Govern ha negociat amb Àustria, Mònaco, San Marino, Liechtenstein, França i Bèlgica. D’altra banda, Bartumeu va explicar que el conveni amb Itàlia “ja està concordat” i que el Govern va rebre ahir “el text que proposen els Països Baixos”. De fet, una reunió dimarts entre l’ambaixadora d’Andorra als Països Baixos i el Govern holandès va servir per donar un impuls decisiu a la qüestió.

El cap de Govern va explicar que encara no hi ha una data prevista per a la signatura dels acords amb Itàlia i Bèlgica, però va donar a entendre que es podrien rubricar abans del G-20. En canvi, el conveni amb Holanda no es podrà signar fins a l’octubre, un cop passada la cimera de Pittsburgh. També a principi d’octubre, l’Executiu té previst rubricar els acords amb Islàndia, Noruega, les Illes Fèroe i Groenlàndia. L’acord amb Espanya, el més important juntament amb el francès, també està a punt de tancar-se.

pdf3.jpg