El ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, es troba avui de viatge oficial a la capital d’Àustria, Viena, on té previst tancar un acord d’intercanvi de dades amb aquest Estat. Serà el primer dels cinc que el Govern té previst rubricar en els propers sis dies.
Així ho va anunciar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, després de la sessió del Consell de Ministres. També serà el primer dels dotze que fa temps que reclama l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), per posar punt final a la presència d’Andorra a les llistes de paradisos fiscals.
Tot i que no va entrar en el detall del contingut dels textos, Bartumeu sí que va anunciar que quan se celebri la popera cimera del G-20 a Pittsburgh hi haurà, com a mínim, cinc dels acords ja tancats, i com a mínim sis “molt avançats”. El cap de Govern també va detallar el calendari imminent que culminarà dimarts, amb la visita exprés del titular de Finances i Pressupost francès, Eric Woerth, per signar finalment l’acord amb França. Fonts properes al cap de Govern van explicar que aquest document era “l’inspirador de tota la resta”. El ministre gal només estarà al país el temps just per signar l’acord.
Demà, el ministre d’Exteriors es desplaçarà fins al Principat de Liechtenstein per signar un acord també amb aquest microestat. Al mateix temps, un representant del Principat de Mònaco es desplaçarà fins a l’edifici administratiu de Govern per signar l’acord d’intercanvi de dades que l’executiu monegasc ja va anunciar fa setmanes. Serà el mateix Jaume Bartumeu qui el rebrà. Dilluns, l’acord es tancarà amb San Marino, i serà de nou Xavier Espot qui el signi in situ.
AMB ELS DEURES FETS
El cap de Govern va explicar la satisfacció per la celeritat de la feina feta, i va mostrar-se convençut que l’OCDE sabrà apreciar, durant la cimera del G-20, els deures fets. La trobada, que tindrà lloc a Pittsburgh el 24 de setembre, comptarà amb la presència de molts estats que “en aquell moment estaran negociant un acord”, segons Bartumeu. El cap de Govern va precisar que l’acord amb Bèlgica i Itàlia també era imminent, tot i que encara no tenia data concreta. També va avançar que “durant l’octubre es firmarà el text amb Holanda”, i que més endavant es podria fer amb Islàndia, les illes Fèroe, Noruega i Groenlàndia. El text amb Espanya també està avançat.
S’aprova el projecte de llei de firma digital
El secretari d’Estat de Reforma de la Funció Pública, Alfons Miralles, va explicar ahir a grans trets el projecte de llei de signatura digital, que ahir va tenir l’aprovació del Consell de Ministres. Es tracta d’un text que, segons Miralles, haurà de servir per “modernitzar moltes prestacions, i al mateix temps “protegir el consumidor”, ja que la firma digital permet la verificació immediata del remitent dels missatges i les transaccions que s’efectuen a través d’Internet. El secretari d’Estat va explicar que el sistema s’implantaria en dues fases. La primera consistiria a aplicar aquest sistema “a entre deu i vint tràmits de l’administració general”, per tal de facilitar l’accessibilitat als usuaris. Posteriorment, una segona fase servirà per implantar la identificació electrònica a la totalitat dels serveis. Miralles va apuntar que “la llei obre la porta a altres possibilitats, com el vot electrònic, la facturació en línia o la conservació de documents en suports digitals”. També va assenyalar que es tractava d’un projecte “necessari” i “d’una gran importància”.