Alay confia a signar enguany el conveni del canvi climàtic

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 17 de Setembre de 2009

Andorra podria adherir-se al conveni de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic i a les seves addicions posteriors, entre les quals hi ha el protocol de Kyoto per lluitar contra els gasos que provoquen l’efecte hivernacle, abans de final d’any.

Almenys aquesta és la previsió amb la qual es treballa des del ministeri de Medi Ambient, com va explicar ahir el seu titular, Vicenç Alay.

El polític massanenc va recordar que ara fa dues setmanes l’ex e cutiu va donar el vistiplau definitiu per iniciar els preparatius que permetin la signatura d’aquest acord, al qual ja estan adherits la gran majoria d’estats de l’ONU. “Els tècnics dels dos ministeris –Medi Ambient i Afers Exteriors– ja hi estan treballant i estudiant”, va comentar Alay. El ministre també va voler recordar que el Principat difícilment podrà assumir el conveni del canvi climàtic en la seva totalitat per les seves limitacions com a petit Estat. “Juguem amb dos vessants; d’una banda som un país del Primer Món, però de l’altra hi ha despeses que generaria el conveni que poden ser massa importants dins del nostre pressupost”, va argumentar el ministre.

És per això que el Govern, tal com ja va indicar Jaume Bartumeu a l’hora d’anunciar la decisió presa pel consell de ministres, preveu una adhesió amb determinades excepcions. És això el que ara s’ha d’acabar de definir per part dels responsables tècnics dels dos ministeris implicats. Malgrat tot, aquestes puntualitzacions no han de significar un impediment perquè Andorra deixi d’estar a la reduïda llista de països que no han rubricat el conveni. “No hi ha dificultats conceptuals, sinó aspectes tècnics, d’assumir determinades despeses”, va puntualitzar Alay.

pdf3.jpg