Educació crearà un observatori nacional per avaluar la qualitat

Autor: Pepa Gallego
Font: El Periòdic
Publicat el: 16 de Setembre de 2009

El nou curs escolar que ahir va començar per als més de 170 alumnes de l’Escola de Formació Professional d’Aixovall es presenta amb iniciatives innovadores per al model educatiu. Unes propostes interessants que comencen a concretar-se. La més important és la de crear l’Observatori Nacional per a la Qualitat de l’Educació

Es tracta d’un “òrgan assessor i divulgatiu que efectuaria una tasca d’anàlisi i d’avaluació externa sobre tots els àmbits que conformen el sistema educatiu andorrà de nivell no universitari i n’informi amb transparència tant al Govern com al ciutadà”, va explicar Josep Roig, secretari d’Estat d’Educació.

Aquest nou òrgan estarà format, tal com va explicar ahir la ministra d’Educació, Susanna Vela, pels directius dels diferents departaments del ministeri, i també comptarà amb la presència de diversos especialistes en el tema.

Entre altres funcions, aquest nou observatori s’encarregarà de desenvolupar i coordinar un pla d’avaluacions nacional per al període 2009-2013 i elaborar publicacions periòdiques dels resultats d’estudis avaluatius obtinguts.

Entre altres propostes anunciades, i seguint l’objectiu de millorar la qualitat educativa, està la d’aixecar els estàndards de l’educació del país i situar-los al nivell dels que tenen els països europeus més exigents. Aquesta mesura es concreta amb un pla de reforma dels programes educatius de l’escola i de la formació andorrana a partir d’un model que es basa en l’aprenentatge per competències.

MÉS ESTUDIANTS A FP
Pel que fa al nombre de l’alumnat matriculat en el nou curs, tot i que encara no està tancat el cens educatiu, Roig va explicar que s’ha registrat un creixement de l’alumnat que va des del 5 fins al 10% en els sistemes educatius andorrà i espanyol i no tant en el francès.

En el cas de la Formació Professional, s’ha donat un augment considerable d’uns 50 alumnes, aconseguint fins a 170 aprenents al centre de formació d’Aixovall. “La Formació Professional està en un moment important en la societat actual. En l’àmbit de l’estudi, és la que garanteix més sortida i la que resulta més interessant a d’altres formacions superiors”, va manifestar el secretari d’Estat. En aquest sentit, Roig va explicar que en l’àmbit professional i ocupacional, cal que el nostre sistema també doni resposta a la situació d’atur laboral creixent que viu el país, “desenvolupant una formació ocupacional que qualifiqui aquelles persones que s’han quedat sense feina per treballar en altres professions”, va afirmar.

MÉS AUTONOMIA

D’altra banda, Roig va indicar que es té prevista una política per donar més autonomia a cada centre escolar, “per així promoure una línia d’escola clara i una política que afavoreixi una gestió més autònoma dels centres”, va explicar. Una independència que es preveu fins i tot amb aspectes econòmics i decisoris.

A més, també s’ha plantejat un nou canvi en el plantejament lingüístic del sistema, qualificat l’actual com a “poc adequat”. El canvi consisteix en adoptar una didàctica integrada de l’ensenyament de llengües, tenint en compte el caràcter plurilingüe i pluricultural del sistema educatiu del Principat d’Andorra.

pdf3.jpg