Govern preveu una partida de 2,5 milions de € per desencallar Sella

Autor: irene casasayas
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 12 de Setembre de 2009

El cap de govern, Jaume Bartumeu, va traslladar ahir en una trobada que va mantenir amb els cònsols de Canillo, Enric Casadevall i Mònica Bonell, el ferm compromís d’estudiar la inclusió d’una partida al pressupost de l’any vinent per desencallar el pla especial de Sella.

Una reparcel.lació dels terrenys privats que va ser gestionada per la corporació comunal i que en un futur hauria de garantir la construcció per part de l’Administració central de les noves escoles de la parròquia.

La col.laboració per part del Govern es xifraria en un total de 2,5 milions d’euros i serviria per a la construcció de la rotonda que enllaçaria amb la Carretera General 2 i connectaria els centres escolars amb la infraestructura viària. A més, també s’empraria aquesta dotació econòmica per a la canalització del riu. És més, l’ajut assumit abaratiria la suma final que haurien d’afrontar els 24 propietaris dels terrenys implicats. I és que els veïns afectats hauran de fer-se càrrec de sis milions d’euros per pagar les obres que condicionarien la zona de nous serveis. Segons el cònsol, es tractaria d’aprofitar els treballs que s’estant efectuant a Racons, a l’entrada de Canillo, per procedir amb la via circular, les obres del pas del riu i l’accés a les escoles. Casadevall va explicar que en el període de 15 dies el Govern es pronunciarà sobre si finalment s’afegeix la partida esmentada al pressupost del 2010.

PRÒXIMA TROBADA

Els mandataris canillencs tenen prevista una trobada amb els propietaris perquè exposin la seva perspectiva respecte al repartiment dels terrenys de Sella. Tal com va avançar aquest rotatiu, els veïns s’haurien mostrat contraris a la proposta i considerarien injust haver d’abonar més de vuit milions d’euros per costejar els vials, les vora-vies i el clavegueram de la nova escola. Per exemple, una de les persones que disposa d’una parcel.la a la zona, Rosa Oriol, hauria de pagar 400.000 euros per cedir els seus més de 4.640 metres quadrats.

D’altres propietaris haurien de pagar 1,5 milions d’euros i “no s’ho poden permetre”, va explicar Oriol. De fet, la majoria dels afectats consideren innecessari el nou centre escolar, que donaria plaça a 600 alumnes, ja que els estudiants canillencs que ara per ara assisteixen a centres de fora de la parròquia ho fan perquè els pares així ho prefereixen, i no perquè no hi hagin suficients places a Canillo.

És més, són de l’opinió que la corporació comunal disposa d’uns espais situats al costat de l’actual escola en els quals es podria ampliar el centre existent. Ara bé, per als veïns, si no s’opta per aquesta opció és perquè “econòmicament els compensa més el projecte de Sella i així poden especular”, van afirmar la setmana passada a EL PERIÒDIC.

També al seu dia el cònsol va admetre les importants quanties que haurien de sufragar els propietaris, tot i que també va insistir que alguns sí que veurien amb bons ulls tirar endavant el pla especial de Sella per projectar els centres educatius.
Cal recordar que entre els privats hi ha el mateix Comú de Canillo, el bisbat d’Urgell, Casa Molines o el cap de l’oposició socialdemòcrata, Gerard Bàrcia.

pdf3.jpg