El Govern tanca l’acord que es rubricarà en breu amb França

Autor: Marc Rodríguez
Font: El Periòdic
Publicat el: 10 de Setembre de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va informar ahir de l’aprovació al Consell de Ministres del text-acord d’intercanvi d’informació que se signarà en breu amb França. El líder socialdemòcrata, tal com havia expressat en la Diada de Meritxell, va concretar com aquesta rúbrica no arribarà fins la setmana vinent, tot i que el “text tancat” després de l’habilitació legislativa dilluns al Consell General –amb l’aprovació de la llei d’intercanvi d’informació en matèria fiscal amb sol.licitud prèvia– serà, igualment, el primer en signar-se.

El document és, en paraules de Bartumeu, “el millor acord, el que menys dolor produeix a Andorra”, alhora que respecta els estàndards de l’OCDE. A més, el líder de l’Executiu va expressar com el marge de possible modificació amb França és “estret”, de manera que a partir dels criteris internacionals s’ha mirat de respectar al màxim possible “els principis bàsics” del país. Aquest acord serà seguit, segons Bartumeu, pels que es materialitzin amb Àustria, Bèlgica, San Marino, Mònaco i Liechtenstein, amb els quals “ja tenim textos tancats”, a més d’Itàlia, el qual està “quasi tancat”.

ESPANYA HAURÀ D’ESPERAR
La rúbrica amb Espanya, però, no arribarà a temps de Pittsburg –els dies 24 i 25 de setembre– per qüestions de “calendari”, tot i que el Principat disposa del compromís expressat pel ministre d’Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, que “el Govern espanyol dirà allà on toca, que és a Pittsburg, que estem a punt de signar”, tal com ja s’havia fet públic arran de la reunió del diplomàtic amb el ministre Xavier Espot. En qualsevol cas, “Andorra no sortirà condemnada –de la cita del G20 del setembre– per no complir la declaració del 10 de març”, ja que la “situació dramàtica” ha quedat superada gràcies a l’aprovació de la llei d’intercanvi d’informació, així com de la imminent signatura amb França. Les sancions anunciades pel març, d’altra banda, també quedarien lluny, ja que la possibilitat de no aconseguir dotze acords abans de finalitzar l’any és totalment remota, segons l’Executiu.

ALTRES AFERS MINISTERIALS
La reunió dels ministre també va servir per aprovar les respostes que avui mateix arribaran a mans dels reformistes, que van formular una demanda d’informació el 12 d’agost passat després que el ministre d’Economia i Finances, Pere López, carregués contra les estimacions pressupostàries dels liberals; així com informació relativa a les reclamacions de l’anterior Govern pel pagament de certs impostos. Tot i que Bartumeu no va voler revelar el contingut de les respostes per “respectar-ne la tramitació”, va avançar que López “no va ser temerari en les seves manifestacions”. Mentrestant, ApC continuava ahir amb les gestions que hauran de portar, amb molta probabilitat, a un estudi de constitucionalitat de la llei d’intercanvi.

pdf3.jpg