El PIB baixa un 3% durant el 2008

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 11 de Setembre de 2009

“No volem ni podem caure en el pessimisme”, va afirmar ahir el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pantebre, durant la presentació de l’informe anual de l’entitat, corresponent al 2008.

Malgrat això, les xifres que va oferir tornaven a demostrar que l’economia no passa pel millor moment, i que la fi de la crisi encara es resisteix a arribar.

La Cambra estima que el producte interior brut (PIB) durant el 2008 va caure entre un 2,5 i un 3 per cent amb relació a l’any anterior. Cal remarcar que durant l’exercici del 2007 la riquesa generada pel país ja va ser inferior a la del 2006, concretament entre un 1,5 i un 2 per cent.

A més, Pantebre també va explicar que les primeres perspectives per al 2009, basades en les enquestes de conjuntura que es presentaran ben aviat, no mostren símptomes de recuperació enguany. De fet, el president de la Cambra va assegurar que el greu deteriorament de les dues economies veïnes podria agreujar el problema més important que afronten ara els empresaris: la manca de demanda. A més, va posar en dubte que la lleugera recuperació experimentada per alguns estats aguanti a llarg termini, quan finalitzin les ajudes públiques que han rebut.

Pantebre va ressaltar que els poders públics “no havien contribuït gaire a la reactivació econòmica” durant el 2008. Així, va posar en relleu que les despeses de funcionament de l’administració pública s’havien incrementat gairebé un 4 per cent, mentre que la inversió va caure més d’un 19 per cent. Altres dades que el líder de la Cambra va destacar com a negatives van ser la forta caiguda de les importacions de mercaderies, de prop d’un 6 per cent respecte a l’exercici anterior, o la reducció dels assalariats, d’un 2,3 per cent.

PACTE PEL TREBALL

Pantebre va aprofitar per instar de nou tots els agents econòmics i polítics a un pacte pel treball i el desenvolupament. Segons les paraules del president, “cal un canvi d’actitud, valentia i esforç per part de tothom”. Els punts que la Cambra recomana al Govern per tirar endavant no difereixen gaire dels que ja ha exposat altres anys. A més de la contracció del deute públic i l’increment de la inversió real, Pantebre va suggerir a Bartumeu no apujar la pressió fiscal, obrir la inversió estrangera i combatre la competència deslleial i l’intrusisme.

Bartumeu, entre altres coses, va respondre que, en un moment com l’actual, es feia complicat compatibilitzar la contracció del deute públic si es demanava, al mateix temps, una intervenció de l’Estat en l’economia per resoldre els problemes actuals. També es va referir al pacte pel treball exigit, i va recordar que “la taula de treball es tornarà a posar a la feina a final de mes”. Cal recordar que hi prenen part sindicats, empresaris i altres entitats. Finalment, el cap de Govern va reiterar que la cooperació amb Europa és més a prop amb la recentment aprovada Llei d’intercanvi d’informació fiscal.

pdf3.jpg