El Govern preveu signar un mínim de 4 acords d’intercanvi abans de Pittsburg

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 10 de Setembre de 2009

El Govern preveu arribar a la cimera del G-20 que se celebrarà a partir del 24 de setembre a Pittsburg amb un mínim de quatre acords d’intercanvi d’informació fiscal signats.

Després que el consell de ministres va aprovar ahir el text del conveni amb França, que es firmarà la setmana vinent, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va admetre que difícilment es podrà arribar a la cimera amb la rúbrica amb l’Estat espanyol, i va donar per fet que no es podran aconseguir les dotze signatures requerides per l’OCDE. No obstant, Bartumeu va treure importància a les xifres i va afirmar que els passos que s’hauran fet abans de Pittsburg “demostren amb fets i amb actes” la bona voluntat de l’executiu en matèria de transparència fiscal.

El cap de Govern ja ho va avançar durant la diada de Meritxell i així ho va confirmar ahir: el primer conveni se signarà amb França la setmana vinent. De moment, el consell de ministres va aprovar ahir el text en francès i en els dies entrants es donarà el vistiplau a la traducció catalana. Quant al contingut, Bartumeu va avançar que es tracta d’un text sense modificacions substancials respecte al text base i que serà similar als propers acords que es firmin, ja que “el marge de negociació és molt petit”.

Pel que fa a les properes firmes, el màxim responsable de l’executiu va afirmar que l’Estat espanyol difícilment serà el segon a signar, i va explicar que, malgrat estar en una fase avançada de negociacions, “el ministre [d’Afers Exteriors i Cooperació espanyol, Miguel Ángel] Moratinos ens va dir que en el probable cas que arribem al dia 24 [sense haver signat el conveni], Espanya anunciarà que estem en la línia de signar-lo”. Bartumeu va justificar el retard per una qüestió de calendari i va apuntar que la coincidència de la reunió del G-20 amb la cimera de l’ONU comporta que “molts ministres seran als Estats Units a partir del dia 20, i això dificulta el procés”.

Després de descartar pràcticament una imminent signatura amb l’Estat espanyol, el cap de Govern va anunciar que en aquests moments hi ha sis textos tancats i pactats amb els corresponents interlocutors, que podrien signar-se abans del 24 de setembre. Es tracta d’Àustria, Bèlgica, San Marino, Liechtenstein i Mònaco, a més de França, mentre que el text estaria pràcticament tancat amb Itàlia, segons va informar Bartumeu.

Tot i assumir que Andorra no arribarà a Pittsburg amb els dotze convenis signats a la carpeta, el cap de l’executiu va treure importància a aquesta xifra i va descartar que això pugui tenir conseqüències greus per al Principat. “La situació dramàtica per al nostre país hauria estat no disposar de la llei [d’intercanvi d’informació fiscal] i no haver signat amb França”, va explicar Bartumeu, que va afegir que “com més convenis haguem signat, millor per a Andorra, però l’examen final començarà a finals d’any, i el G-20 ho ha dit així”.

Pel que fa al començament de les negociacions per als convenis de no doble imposició amb França, Bartumeu va recordar que el país veí ja va avisar fa tres anys que per parlar d’aquests acords abans calia que s’hagués aprovat la llei d’impostos indirectes sobre l’activitat mercantil i va afirmar que “per parlar-ne seriosament, abans cal tenir les lleis”.

pdf3.jpg