El PS esmena la proposta de CR per incloure als acords els CDI

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 5 de Setembre de 2009

El projecte de llei per a l’intercanvi d’informació en matèria fiscal serà votat aquest dilluns, a partir de les quatre de la tarda, al Consell General, després que dijous finalitzés el període d’esmenes i ahir Sindicatura emetés un butlletí en el qual consten importants novetats que podrien resultar definitives per a l’aprovació final. Concretament, a banda de la publicació de l’informe de la Ponència i de la Comissió legislativa de Finances i Pressupost en relació a aquest articulat, el document introdueix una esmena presentada pel president del grup parlamentari socialdemòcrata, Francesc Rodríguez, a la “proposta d’acord relativa al fet que el Govern inclogui en els tractats internacionals sobre l’intercanvi d’informació una clàusula per evitar la doble imposició”, feta pels reformistes i que figura a l’ordre del dia de dilluns de forma prèvia a la votació del text legislatiu en qüestió.

Aquesta clàusula és, segons el president del grup parlamentari reformista, Ladislau Baró, “bastant propera” al que havia plantejat CR, tot i que fins dilluns al matí no se sabrà si és suficientment explícita com per tenir el vistiplau de la força opositora.

L’esmena del PS explicita: “S’encomana al Govern que proposi incloure, en els tractats internacionals que el Principat d’Andorra ha de concloure en matèria d’intercanvi d’informació relativa a qüestions tributàries, una clàusula annexa, un protocol o un addendum”, a través del qual “els estats signataris de l’acord es comprometin a negociar i a concloure amb el Principat d’Andorra convenis per evitar la doble imposició”, cosa que es podrà fer “una vegada el marc fiscal andorrà hagi quedat definit en els termes que permetin l’adopció dels referits convenis” de caire impositiu.

Aquesta voluntat, però, podria topar amb la no-acceptació per part dels estats amb els quals se signi, una circumstància davant la qual s’encomanaria al Govern l’obtenció, “mitjançant la figura alternativa que s’escaigui”, del “compromís de negociar i concloure” aquests acords. Davant l’esmena socialdemòcrata a la proposta d’acord de CR, l’oposició té ara dues opcions, acceptar-la finalment o bé procedir a la transacció, un fet que Baró no va descartar i que se sabrà el mateix dia de la sessió a la Casa de la Vall.

AMB BONA PERSPECTIVA
A banda d’aquesta inclusió dels CDI als acords que es començaran a firmar en breu, les esmenes de CR al text van tenir una bona acceptació, tal com es contempla al butlletí d’ahir, ja que un total d’11 es van acceptar, paral.lelament a les quatre dels socialdemòcrates, igualment considerades. En canvi, cap de les esmenes d’ApC van prosperar, de forma que no es van aprovar un total de 31, sent només dues les clàusules no aprovades als reformistes. Entre les esmenes transaccionades, CR i ApC van veure dues clàusules cadascú aprovades per unanimitat, mentre que per majoria es van aprovar finalment 11 propostes reformistes, tres dels socialdemòcrates i cap d’Andorra pel Canvi.

pdf3.jpg