Espot manté amb Moratinos una reunió “vital” per al futur d’Andorra

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 4 de Setembre de 2009

El ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucional, Xavier Espot, va mantenir ahir una reunió “de vital importància” –tal com va expressar– amb el titular d’Afers Exteriors i Cooperació, Miguel Ángel Moratinos, al madrileny Palau de Viana, residència de l’homòleg espanyol. De fet, va ser al sopar de treball en què Espot va posar sobre la taula un tema “cabdal” per als interessos d’Andorra: la negociació de l’acord en matèria d’intercanvi d’informació fiscal, que es podrà materialitzar un cop el Consell General doni la pròxima setmana el vistiplau al projecte de llei del Govern socialdemòcrata.

Les “relacions especials i específiques” entre Andorra i Espanya en un ampli conjunt de camps, segons Espot, van ser el full de ruta de la trobada, amb el màxim objectiu de garantir el futur del Principat. Les dues delegacions també van revisar, segons va anunciar el Govern en un comunicat, l’orientació de les relacions amb la Unió Europea per part del Govern de Jaume Bartumeu de cara a la presidència espanyola que s’iniciarà el pròxim mes de gener. El contenciós sobre les exportacions de sucre també va ser a l’agenda dels dirigents, així com la signatura del protocol d’esmena i adhesió al Tractat de Baiona en matèria de cooperació transfronterera de 1995, la col.laboració en matèria d’assistència sanitària a persones detingudes o el pas de les mostres biològiques per la duana de la Farga de Moles.

PROTEGIR ELS ANDORRANS

D’altra banda, la delegació andorrana –integrada també per la directora general d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Eva Descarrega; l’encarregada de negocis, Meritxell Marsà, i la primera secretària, Maira López– va exposar com un altre dels punts prioritaris la demanda per resoldre “en positiu” la qüestió de l’obtenció dels permisos de residència i treball per part dels andorrans a Espanya, ja que “avui pateixen força complicacions”, tal com s’expressava al comunicat. Espot va afirmar a aquest rotatiu que aquest era un altre dels punts prioritaris a la reunió, juntament amb el tema fiscal i l’educatiu.

Precisament, en aquesta darrera matèria el màxim representant d’Exteriors del Principat va treballar durant la tarda, reiterant davant el secretari general d’Universitats espanyol, Màrius Rubiralta, la demanda per formalitzar un acord per a l’homologació del Batxillerat que permeti als estudiants del sistema educatiu andorrà l’exempció de la prova de la selectivitat.

UNA OPORTUNITAT IDÒNIA

La trobada d’ahir al vespre i el sopar de treball van suposar una oportunitat per a l’avenç en les relacions, sobretot gràcies a la nombrosa delegació espanyola, integrada també per l’ambaixador al Principat, Eugeni Bregolat; el director general del Gabinet del ministre –Moratinos–, Agustín Santos; el director general de Política Exterior per Europa i Amèrica del Nord, Luís Felipe Fernández; el director general de Comunicació Exterior, Julio Albi; l’assessora del Gabinet del Ministre, Victoria Ortega; i el conseller tècnic de la Subdirecció General de Països d’Europa Oriental i altres països no comunitaris –com és el cas d’Andorra–, Oriol Escalas. La vicepresidenta primera del Congrés dels Diputats, Teresa Cunillera, que també va ser present a la investidura de Bartumeu fa pocs mesos, va acompanyar la delegació espanyola, acabant de formar un escenari propici per a unes bones relacions.

pdf3.jpg