El Ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, va fer ahir balanç de la reunió mantinguda el vespre de dijous amb una delegació espanyola encapçalada pel seu homòleg espanyol, Miguel Ángel Moratinos, al madrileny Palau de Viana, una trobada en què l’acord per a l’intercanvi d’informació fiscal va quedar pràcticament enllestit després de la “màxima col.laboració” per part del Govern de José Luís Rodríguez Zapatero promesa pel cap de la diplomàcia ibèrica. Concretament, Moratinos va expressar a Espot el seu suport per rubricar un acord bilateral per als intercanvis de dades, acord que, tal com va anunciar ahir el ministre andorrà, té ja tots els serrells enllestits a l’espera de l’habilitació legislativa del projecte de Jaume Bartumeu per possibilitar el marc necessari.
Espot va qualificar la reunió com a “molt positiva”, valorant especialment com “la pressa del moment” va encarrilar les principals negociacions en terreny d’intercanvi d’informació, un àmbit en el qual el diplomàtic va aprofitar les “bones relacions” iniciades ja amb els representants del Govern quan era ambaixador a Madrid. Moratinos va prometre, a més, “màxima interlocució” amb Andorra, a causa del marc que s’obre a partir del pròxim mes de gener amb la presidència espanyola de la UE. A la pràctica, això suposa un nou període per a les relacions hispanoandorranes, beneficiades per la victòria socialdemòcrata del 26 d’abril, per la qual Moratinos va felicitar el representant, juntament amb les congratulacions per la Declaració de París assolida pel Govern d’Albert Pintat.
L’ACORD D’ASSOCIACIÓ, MÉS A PROP
L’esmentada presidència espanyola de la UE serà, d’altra banda, primordial per contribuir a l’encaix andorrà en el marc europeu a través d’un acord d’associació, tal com va recordar ahir Espot i va explicitar Moratinos a la sortida del sopar, que es va perllongar fins a la mitjanit, ja que el Govern de Zapatero oferirà “el màxim suport” per aconseguir aquesta fita. En aquest sentit, els prop de 28.000 residents espanyols al Principat van ser un argument de pes esgrimit per la delegació andorrana com a exemple de la necessitat d’una estreta col.laboració per facilitar l’encaix internacional.
Així doncs, Espot va recordar com la signatura del protocol d’esmena i adhesió al Tractat de Baiona en matèria de cooperació transfronterera de 1995, per la qual Espanya i França es van haver de posar d’acord fent un pas “satisfactori” pel Principat, suposa un pas més per a la cooperació interveïnal. “Espanya ens ajudarà amb molt de gust”, va sentenciar Espot, el qual va resumir una “molt bona recepció” per part de Moratinos a l’entrada andorrana a la UE com a membre associat.
UNA DELEGACIÓ SATISFETA
La representació andorrana, que també era integrada per la directora general d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Eva Descarrega; l’encarregada de negocis, Meritxell Marsà, i la primera secretària, Maira López, va tornar satisfeta per haver encetat “una nova etapa bilateral entre els dos països basada en l’entesa mútua”, segons s’expressava al comunicat oficial de premsa emès ahir a la tarda, que hi afegia com “Andorra es congratula per la voluntat d’Espanya de rellançar positivament les relacions” amb el país veí del sud.
NOVA TROBADA A NOVA YORK
Moratinos i Espot tornaran a reunir-se a final de mes de setembre a Nova York, amb motiu de l’assemblea general de les Nacions Unides. En aquell moment, l’acord d’intercanvi d’informació serà pràcticament una realitat. De fet, en el G-20 que se celebrarà a Pittsburgh els dies 24 i 25 de setembre, Andorra podria disposar de l’anunci formal d’una rúbrica imminent, en cas que encara no s’hagués materialitzat l’acord.