L’acord d’intercanvi amb Espanya és a punt

Autor: T. Solanelles/ A. Tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 5 de Setembre de 2009

El ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, va declarar ahir que l’acord d’intercanvi d’informació amb Espanya ja està pràcticament a punt. Va ser un dels temes dels quals més es va parlar en la reunió que Espot va mantenir amb l’homòleg espanyol, Miguel Ángel Moratinos, dijous al vespre a Madrid. Concretament, va explicar que hi havia sobre la taula un primer acord, que els respectius ministeris de Finances hauran de desenvolupar.

El titular d’Exteriors també va explicar que el temps era massa just perquè la signatura amb Espanya es produeixi abans de la data límit del 24 de setembre, quan se celebrarà la cimera del G-20. En canvi, Espot sí que dóna per fet que en el moment de la trobada mundial tindrà un acord sota el braç, amb França. Tot i que, com el mateix ministre va assenyalar, “el més important no és la data, sinó la dinàmica del Govern per abandonar la llista de paradisos fiscals”, i també “que s’aprovi la llei d’intercanvi d’informació”.

El ministre també va manifestar que no descartava, en el termini aproximat d’un mes i mig, haver signat el corresponent acord amb bona part dels vint països amb què s’està negociant.

LA PROVA DE BATXILLERAT, RESOLTA

El ministre d’Exteriors, també va destacar que la reunió, “que va durar més de tres hores”, va servir per cloure el problema de la prova de batxillerat, tot i que de moment, el responsable d’Afers Exteriors va preferir no donar detalls sobre com.

El veí del sud també va mostrar a Espot la voluntat de col·laborar en les relacions amb la Unió Europea. Així, va declarar que “Espanya té una especial il·lusió per ajudar-nos a formalitzar un acord d’associació.” L’esmentat acord tindria en compte, segons va explicar- li Moratinos, aquells aspectes que el Principat no pot assumir, com per exemple la lliure circulació de persones. “Hi va haver una total disposició a ajudarnos en tot allò que calgui”, va explicar.

BONA SINTONIA

Però si realment hi ha alguna cosa per destacar és, segons Espot, el bon clima que va donar-se durant tota la reunió. “Si fins ara teníem un cel bromós, ara ja el comencem a veure blau i clar”, va ex plicar el titular d’Exteriors. Tam bé va assenyalar que havien estat “molt ben rebuts”, i que sempre havien rebut d’Espanya un tracte “molt especial”. “És un país molt important també per a nosaltres”, va afegir-hi el ministre.

Moratinos va aprofitar la trobada per felicitar els socialdemòcrates per la victòria electoral, i al mateix temps va expressar el desig d’enfortir les relacions entre tots dos estats, “tot i que a hores d’ara ja són força intenses” segons va afirmar el titular d’Exteriors espanyol.

Espot i Moratinos donen per tancada la ‘crisi del sucre’

Els dos ministres d’Afers Exteriors també van aprofitar per donar per tancat el problema de l’exportació de sucre d’alta puresa, un problema que va fer-se públic durant el mes de maig passat. Alguns òrgans espanyols van assegurar en aquell moment que aquesta pràctica perjudicava diversos fabricants d’aquest producte, i fins i tot la ministra de la Presidència d’aquell moment, Conxita Marsol, va assegurar que es buscaria una solució. Actualment, no es permetia l’entrada d’aquesta mercaderia a Espanya si no es pagava prèviament una fiança. Espot va reconèixer que aquest afer havia generat “molt mala maror” entre els dos estats, però segons va afirmar ahir, s’ha aconseguit consensuar un conveni “de mesures concretes per arreglar la situació”, amb una normativa específica sobre la qüestió que, des del punt de vista del ministre, “és satisfactòria per a les dues parts”.

pdf3.jpg