Primera prestació per als aturats

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 4 de Setembre de 2009

El Govern ha aprovat aquest dimecres la primera prestació no contributiva per als aturats al Principat, cosa que suposarà la contraprestació econòmica de fins 916 euros, com a referència del llindar econòmic de cohesió social.

Aquest primer ajut econòmic per als desocupats que s’aplica a Andorra es preveu que s’aprovi a final d’aquest mes i s’apliqui de manera immediata. A falta que es concretin els requisits per poder accedir a aquesta ajuda, el líder de l’Executiu, Jaume Bartumeu, ha avançat que es tracta d’una mesura extraordinària que tindrà una durada de temps reduïda i en cap cas substitueix l’assegurança d’atur en què s’està treballant des del mateix Govern socialdemòcrata que ja tindrà un caràcter estructural, a més de contributiu. Ens trobem doncs davant d’una mesura de gran calat polític que suposa un primer canvi substancial de la política en matèria social que pretén impulsar el PS ,tal com es va comprometre durant les darreres eleccions generals mitjançant el programa electoral que no s’ha d’oblidar mai que és que el mapa que hauria de guiar l’acció de l’Executiu.

De ben segur que ara fa uns anys –i potser no tants– per a molts era inimaginable l’existència d’una prestació per atur al Principat, però finalment ha acabat arribant. La crisi econòmica i la conseqüent pèrdua de llocs de treball conjugada amb la victòria socialdemòcrata en els comicis passats han contribuït a accelerar una mesura necessària. Una mesura que segur que encara n’hi haurà molts que no comprenen utilitzant aquelles frases tan conegudes i sentides com ara “qui no treballa a Andorra és perquè no vol” o “¿Per què he de pagar jo els mandrosos que no volen treballar?”. No dubtem que probablement n’hi hauran d’aquests i d’altres que es voldran aprofitar d’aquesta ajuda. Però potser no s’ha de confondre l’existència de tramposos amb la necessitat d’ajudar de veritat aquells que passen dificultats i que ho necessiten.

Ara bé, el que ha de quedar molt clar –a banda de les condicions per accedir a la prestació econòmica– és l’existència d’eines reals que assegurin que aquestes ajudes porten implícita una implicació de la persona aturada en la recerca de treball i en la millora de la formació que li faciliti l’accés al mercat de treball.

I això és el que ha de quedar ben definit en el reglament que desenvoluparà l’ajuda en qüestió i que el Govern té previst presentar durant la setmana vinent. Aquest és un canvi que serà difícil de digerir per al nou model de política social que significa, però a la llarga, si aquesta prestació es desplega amb mecanismes garantistes, s’haurà d’acabar entenent.

pdf3.jpg