La Comissió de Finances tanca el text fiscal amb l’enuig d’ApC

Autor: m. r.
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 4 de Setembre de 2009

La Comissió de Finances i Pressupost va cloure ahir, després d’una maratoniana jornada de matí i tarda, el projecte de llei per l’intercanvi d’informació en matèria fiscal, que podrà ser així tramès per a la seva votació al Consell General el pròxim dilluns. El tractament de les esmenes, però, no va ser satisfactori per a la força frontissa al parlament, ApC, la qual va criticar en boca del seu president, Eusebi Nomen, el que suposa un “desastre” per al futur d’Andorra.

L’economista, que va indicar com “no s’ha passat cap esmena de fons, sinó que totes han estat de forma”, va mostrar-se decebut per l’escenari que es presenta, en què “caldrà entrar tots els projectes d’acord –d’intercanvi d’informació– al Consell General”, un fet que portarà a “una escena inútil”. Un dels fets que més van enutjar ApC va ser la no-tramesa d’una còpia de “la documentació lliurada per l’INAF i per l’ABA al Govern en relació a les esmenes que aquestes institucions necessitarien que es fessin sobre el text de la disposició addicional”, unes aportacions que, després de la consulta al Govern per part del president de la comissió, el socialdemòcrata Francesc Rodríguez, van ser reconegudes però no trameses a la resta de formacions, segons va lamentar Nomen. És per aquest motiu que va entrar una demanda d’informació sobre el contingut d’aquestes intervencions, tot i que el període de 15 dies fins a rebre una resposta suposa l'”ocultació” per part del Govern de la informació, tal com va afegir-hi.

El conseller reformista Jaume Ser ra va mostrar-se, d’altra banda, satisfet per l'”esforç” conjunt que va possibilitar acabar amb la màxima celeritat el treball de les esmenes que, a diferència del que va denunciar ApC, van tractar-se amb “una feina intensa i llarga”, derivant amb la transacció de moltes de les aportacions. El grup parlamentari d’ApC podria preparar, de fet, un ampli repertori de reserves d’esmena per a la seva presentació avui mateix davant la Sindicatura en el que suposaria l’últim intent de la plataforma d’evitar els “greus errors” del text.

NOVA DEMANDA D’INFORMACIÓ

Nomen va demanar també formalment que el Govern faciliti les dades necessàries per explicar el perquè de l’adjudicació –oficialitzada aquest dimecres al BOPA— del projecte de treball per a l’Administració Pública del Principat d’andorra a l’empresa espanyola Humannova per valor de 45.500 euros, “excloent empreses d’Andorra” i per la modalitat de “contractació urgent”, indicant la “contradicció” de la llei de contractació pública de l’any 2000. Mentrestant, la Comissió d’Educació i Cultura va començar ahir a treballar en el 8è Consell de Joves, acordant una trobada el pròxim 17 de setembre amb un equip docent del país.

pdf3.jpg